Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι 150 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να ενισχύεται πάνω από 150 μονάδες, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά subprime, αλλά και την διαβεβαίωση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να ενισχύεται πάνω από 150 μονάδες, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά subprime, αλλά και την διαβεβαίωση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί.

Ειδικότερα, η δήλωση του προέδρου της Fed Ben Bernanke ότι ”η Federal Reserve παρακολουθεί στενά τους οικονομικούς δείκτες και ότι θα δράσει όπου χρειαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία από τους κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές”, ενίσχυσε το ήδη θετικό κλίμα που επικρατούσε από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης, λόγω των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Επιπλέον, η επισήμανση του κ. Bernanke ότι ”οι εξελίξεις στις χρηματαγορές μπορούν να έχουν διευρυμένες επιπτώσεις που πλήττουν πολύ κόσμο εκτός των αγορών και η Fed πρέπει να λαμβάνει αυτές τις επιπτώσεις υπόψη της όταν καθορίζει την πολιτική της”, οδήγησε του αναλυτές να προεξοφλήσουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Η ανοδική αντίδραση ενισχύθηκε περαιτέρω μετά και την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ κ. George Bush ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των επισφαλών στεγαστικών δανείων, όπως η επαναχρηματοδότηση των δανείων με κρατικές εγγυήσεις, αλλά και ότι τα προβλήματα στην αγορά subprime δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να επηρεάσουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται περίπου 154 μονάδες υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 13.392,61 μονάδες, με κέρδη 1,16%, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,13%, στις 2.594,20 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,31%, στις 1.476,78 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Accredited Home Lenders, παρά το γεγονός ότι το private equity Lone Star Funds ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση της προσφοράς, ύψους 214 εκατ. δολαρίων, για την εξαγορά της πρώτης.

Ανοδικά κινούνται επίσης, οι τίτλοι των United Technologies Corp. και Home Depot.

Αντίθετα, απώλειες καταγράφει η μετοχή της Dell, παρά το γεγονός ότι η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση 2,3% στα κέρδη και 5% στις πωλήσεις τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά ώθησε και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης να κλείσουν με σημαντικά κέρδη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,47%, στις 6.303,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε 1,57% υψηλότερα, στις 7.638,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.662,70 μονάδες, με κέρδη 1,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v