Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση χωρίς συγκινήσεις στη Wall Street

Με μικτά πρόσημα και σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η Wall Street. Ικανοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Σε υψηλό επτά μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ. Πάνω από τα 43 δολ. το πετρέλαιο. Πτώση 6,5% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας. Κλειστή την Πέμπτη η αμερικανική χρηματαγορά.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Ειδικότερα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12.000 στις 260.000 αιτήσεις.

Παράλληλα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 3% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη αύξηση μετά από τρεις μήνες πτώσης.

Αντίστοιχα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 91,3 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 90 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές τα καλά οικονομικά στοιχεία διευκολύνουν τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Πέρα όμως από τα macro, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη χρηματιστηριακή αγορά και από την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας -Τουρκίας.

Επιπλέον σε σημερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος Ομπάμα, στην προσπάθεια του να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, προέτρεψε τους συμπατριώτες του να βγουν για ψώνια στη γιορτή των Ευχαριστιών. Σημειώνεται ότι αύριο η Wall Street θα παραμείνει κλειστή.

Ο Dow Jones έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 17.813 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 2.089 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 5.116 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστής των απωλειών για άλλη μια συνεδρίαση ήταν ο κλάδος των αερομεταφορών εξαιτίας των ανησυχιών για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. H μετοχή της Delta Airlines υποχώρησε 0,8%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Hewlett- Packard ενισχύθηκε 3,2% παρόλο που η διοίκηση ανακοίνωσε κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις στο γ' τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 19 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 6,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,6% στο 1,0588 δολ. από 1,0644 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 43,04 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.070 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v