Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 295 μονάδων για τον Dow Jones

Βαριές απώλειες στη Wall Street με πρωταγωνιστές τον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο. Πτώση 5,3% για BofA και 4,9% για Citigroup. Μικτά τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. Κάτω από τα 30 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό 9 μηνών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη νέα «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 5,5% στα 29,88 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της εβδομάδας, το πετρέλαιο έχει «βουλιάξει» 11,5%.

Ωστόσο οι ρευστοποιήσεις στη Wall Street δεν φαίνεται να ξαφνιάζουν τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Fed στο Κάνσας, Esther George, «Δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό το sell off στη χρηματιστηριακή αγορά». Και συμπλήρωσε: «αναμέναμε οι επενδυτές να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των θέσεων τους εξαιτίας της μεταβολής του ρίσκου από τη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο».

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, ικανοποίησαν τα τρίμηνα των Alphabet και Michael Kors ενώ προβλημάτισαν των πετρελαϊκών Exxon Mobil και της BP. Ενδεικτικά τα κέρδη ανά μετοχή της Alphabet αυξήθηκαν στα 8,67 δολ. έναντι 8,08 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ τα καθαρά κέρδη της Exxon Mobil «βούλιαξαν» στα 2,78 δισ. έναντι 8,84 δισ. πέρυσι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,79% ή 295 μονάδων στις 16.154, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,88% στις 1.903 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,24% στις 4.517 μονάδες.

Όπως αναμενόταν, πρωταγωνιστής των απωλειών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 4,8% και 2,1% αντίστοιχα.

Παράλληλα χαμηλότερα κινήθηκαν και οι τραπεζικοί τίτλοι εξαιτίας της νέας πτώσης στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ενδεικτικά οι Bank of America και Citigroup «βούλιαξαν» 5,3% και 4,9%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Yahoo (-1,9%) καθώς οι αναλυτές αναμένουν τα έσοδα της εταιρείας να υποχωρήσουν κάτω από το 1 δισ. δολ. για πρώτη φορά στα τελευταία 11 χρόνια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ εδραιώθηκε πάνω από το 1,09 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας άνοδο 0,5% στο 1,0937 δολ. Παράλληλα το γεν ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στα 120,37.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό τριών μηνών καθώς σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.127 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπιασε χαμηλό εννέα μηνών καθώς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,88%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v