Άνοδος στη Wall Street με τεχνολογική στήριξη

Από το χαμηλό έξι εβδομάδων ανέκαμψε η Wall Street. Ισχυρά κέρδη άνω του 1% για τον τεχνολογικό δείκτη. Τέταρτη σερί εβδομάδα απωλειών για τον Dow Jones. Ικανοποίησαν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ. Υποχώρησε το δολάριο. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς φαίνεται να περιορίζονται οι ανησυχίες από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Wall Street έκλεισε με απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Όπως σημείωναν οι αναλυτές, «η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο προκαλεί φόβο για καθίζηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ».

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το υψηλό έξι μηνών στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,45 εκατ. μονάδων.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Deere ανακοίνωσε πτώση 28% στα καθαρά κέρδη και μείωση μόλις 4% στα έσοδα. Αναλυτικότερα τα κέρδη στο β' τρίμηνο ανήλθαν στα 495 εκατ. δολ. και τα έσοδα στα 7,88 δισ. Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 5,62% παρόλο που τα αποτελέσματα τριμήνου ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Yahoo (-1,4%) μετά από δημοσιεύματα που προεξοφλούσαν μικρότερες από τις αναμενόμενες προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας.

Επιπλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε και στη Σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία όπου μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 17.500 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,6% στις 2.052 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,21% στις 4.769 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 0,2% (τέταρτη διαδοχική φορά) ενώ οι S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν 0,3% και 1,1%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+2%) και American Express (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-2,3%) και Nike (-1,1%).

Επιπλέον, καλά κινήθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου με την Amazon και το Twitter να κερδίζουν 0,6% και 2% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1215 από 1,1203 την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο κινήθηκε χαμηλότερα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,9% στα 47,75 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το αργό κέρδισε 3,3%.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.252 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,82%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v