Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Με απώλειες μόλις οχτώ μονάδων έκλεισε ο Dow Jones. Προβληματίζει η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. «Βουτιά» 4,9% για τη μετοχή της Bayer. Κρατήθηκε πάνω από τα 48 δολ. το πετρέλαιο. Πτώση για τον χρυσό. Οριακή άνοδος για το δολάριο.

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο και από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η αγορά στο επόμενο διάστημα θα στρέψει την προσοχή της σχεδόν αποκλειστικά στις ομιλίες στελεχών της Fed για τα επιτόκια, αφού ήδη έχουν ανακοινωθεί (και έχουν αξιολογηθεί) τα αποτελέσματα τριμήνου των μεγαλύτερων ομίλων στη Wall Street».

Σημειώνεται ότι τα έως τώρα εταιρικά αποτελέσματα έχουν χαρακτηριστεί φτωχά από τους αναλυτές καθώς τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, παρόλο που κρατήθηκε πάνω από τα 48 δολ. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,7% στα 48,08 δολάρια ανά βαρέλι. Το χαμηλό ημέρας ήταν στα 47,40 δολ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 0,2% μετά το κλείσιμο συμφωνίας με τη βιετναμέζικη Vietjet Aviation για την κατασκευή 100 αεροπλάνων έναντι 11,3 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, η μετοχή της φαρμακευτικής Bayer "βούλιαξε" 4,9% καθώς η διοίκηση κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Monsanto Co., ύψους 62 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, μετά την πτώση σε χαμηλό 16 μηνών της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 52,9 μονάδες έναντι 53,2 τον προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Wall Street ανέκαμψε από το χαμηλό έξι εβδομάδων με ώθηση από τα καλά στοιχεία στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο Dow Jones κατέγραψε τέταρτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,05% ή οχτώ μονάδων στις 17.492, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,21% στις 2.048 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 4.765 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+2%) και Apple (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,2%) και Verizon (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1120 από 1,1225 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.251 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,84%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v