Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοκκίνισαν οι αγορές στη σκιά του Brexit

Το ενδεχόμενο ενός Brexit κλονίζει τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι S&P και Nasdaq. Τέταρτη διαδοχική πτώση στις ευρωαγορές. Κάτω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο. Νέα άνοδος για τον χρυσό. Σε υψηλό τριών ετών το γεν έναντι του ευρώ.

Σε κλοιό πιέσεων για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση παρέμεινε η Wall Street εν αναμονή του κρίσιμο δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία και της νέας πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη.

Ειδικότερα, εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο Brexit μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία που δίνουν προβάδισμα στην έξοδο του νησιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι επενδυτές στράφηκαν σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι το ιαπωνικό νόμισμα, ο χρυσός και τα ομόλογα.

Ενδεικτικά, το ιαπωνικό νόμισμα έπιασε σήμερα υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου στα 106,12 από 106,97 την προηγούμενη εβδομάδα και υψηλό τριών ετών έναντι του ευρώ στα 119,21 από 120,34 την Παρασκευή.

Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,62%, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στο 0,02%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό μήνα καθώς ενισχύθηκε 0,9% στα 1286 δολ./oz.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την τρίτη διαδοχική πτώση της τιμής του πετρελαίου, τούτη τη φορά κάτω από τα 49 δολ. Αναλυτικά, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,4% στα 48,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ιαπωνία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Symantec Corp. ανακοίνωσε την εξαγορά της Blue Coat Systems Inc. έναντι 4,65 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το deal, Διευθύνων Σύμβουλος στη Symantec θα αναλάβει ο πρώην CEOτης Blue Coat Systems, Greg Clark.

Ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψε η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της Linkedln Corp. έναντι 26,2 δισ. δολαρίων με την μετοχή της δεύτερης να "εκτοξεύεται" 48%.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να «βουλιάζει» 3,5%, τον κινεζικό δείκτη Shanghai 3,21% και τον δείκτη του Χονγκ Κονγκ, Hang Seng 2,66%.

Αργότερα, ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 1,16% στις 6.044 μονάδες, τον δείκτη DAX 30 στην Φρανκφούρτη 1,8% στις 9.657 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει πτώση 1,85% στις 4.227 μονάδες. 

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 17.732 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,81% στις 2.079 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 4.848 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+0,8%) και McDonalds (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-2,6%) και Visa Inc. (-2,2%).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v