Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Με πτώση έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων. Στο επίκεντρο οι προθέσεις της Fed για τα επιτόκια. Καλά τα αποτελέσματα της Applied Materials (+6,7%). Όγδοη εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq. Ενισχύθηκε το δολάριο. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams υποστήριξε την Πέμπτη ότι θα ήθελε να δει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων –η τελευταία είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015- «το συντομότερο και όχι το αργότερο δυνατό».

Αντίστοιχα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης Willian Dudley τις προηγούμενες μέρες είχε χαρακτηρίσει πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ενώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ατλάντα,Dennis Lockhart είχε μιλήσει για μία τουλάχιστον αύξηση επιτοκίων εντός του 2016.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Hantec Markets, Richard Perry, «Οι αγορές πλέον στρέφονται στην ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole την επόμενη Παρασκευή, για ενδείξεις όσον αφορά το τι σκέφτονται τα συντηρητικά μέλη της Fed για τα επιτόκια, δεδομένου ότι αυτοί δείχνουν να ελέγχουν το παιχνίδι».

Παράλληλα, συνεχίστηκε το ανοδικό σερί για το πετρέλαιο με ώθηση από τις προσδοκίες για "πάγωμα" της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ. Σήμερα, το αμερικανικό πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,6% στα 48,52 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός σημείωσε «άλμα» 9,1%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Gap (+3,9%) ανακοίνωσε μειωμένα καθαρά κέρδη τριμήνου στα 125 εκατ. δολάρια έναντι 219 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και έσοδα στα 3,85 δις. δολάρια από 3,9 δισ. πέρυσι.

Καλά αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε η Applied Materials (+6,7%) καθώς τα καθαρά κέρδη «εκτοξεύτηκαν» στα 505 εκατ. δολάρια από 329 εκατ. προηγουμένως και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,3% στα 2,82 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 18.552 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 2.183 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,03% στις 5.238 μονάδες.

Στην εβδομάδα, υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P και ενισχύθηκε ο Nasdaq γοα όγδοη φορά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+3%) και Intel (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-2%) και McDonald's (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1322 από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, μπορεί σήμερα η τιμή του χρυσού να σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.346 δολ./oz, ωστόσο στην εβδομάδα ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,2%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,58%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v