Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq με ώθηση από τη Fed

Ισχυρή άνοδο σημείωσε η Wall Street με τον Nasdaq να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και τον Dow Jones να κερδίζει 163 μονάδες. Θετικός ο αντίχτυπος από τις αποφάσεις των Fed και BoJ. «Άλμα» 2,9% για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό μήνα το δολάριο έναντι του γεν.

Διευρύνθηκαν τα κέρδη στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της Fed και τις δηλώσεις της Janet Yellen.

Ειδικότερα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ έστειλε ισχυρό σήμα ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, η Fed προέβλεψε ότι η αμερικάνικη οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% - 1,9% το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,9 - 2%.

Αργότερα, σε συνέντευξη τύπου, η Janet Yellen διευκρίνισε ότι η απόφαση για τα επιτόκια δεν αντανακλά έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικάνικη οικονομία.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μια απροσδόκητη κίνηση, θέτοντας στόχο μηδενικής απόδοσης στα 10ετή ομόλογα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα η BoJ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο αρνητικό -0,1% (όπως αναμενόταν) ενώ γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός πιάσει το στόχο του 2%.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της BoJ οδήγησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια σε αξιόλογη άνοδο με τον Nikkei να κερδίζει 1,9%.

Επιπλέον, το πετρέλαιο συνέχισε ανοδικά για τρίτη διαδοχική ημέρα καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ θα υπάρξει συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Άλλωστε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ έχει λάβει εντολές να στηρίξει μια συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την αγορά πετρελαίου για ένα χρόνο. Παράλληλα, την άνοδο του πετρελαίου στήριξε και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,9% στα 45,34 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,9% ή 163 μονάδων στις 18.293, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,09% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 1,03% στις 5.295 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,2%) και Caterpillar (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-0,8%) και Walt Disney (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό μήνα έναντι του γεν στα 100,47 (-1,2%). Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα και σε σχέση με το ευρώ στο 1,1178 από 1,1151 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1% στα 1.331 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,66%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v