Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τις 18.000 μονάδες ο Dow Jones

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall Street με τον Dow Jones να περιορίζει τις απώλειες στις 46 μονάδες (18.098 μ.) από 190 (17.960 μ.),νωρίτερα. Σε χαμηλά μήνα οι S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο η Fed και το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα. Ανέκαμψε το πετρέλαιο μετά από διήμερη πτώση.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της Fed και του απογοητευτικού εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Fed είναι κοντά σε μια αύξηση των επιτοκίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα πρακτικά: «Αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες πως μια παράταση στην καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων θα σήμαινε απόκλιση από τους στόχους της νομισματικής πολιτικής ενώ θα διακινδύνευε να διαβρώσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της επιτροπής».

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών βλέπει τη Fed να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο καθώς τον Νοέμβριο η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας είναι προγραμματισμένη μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα ισχνά κινεζικά στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, προβλημάτισαν τους επενδυτές κυρίως για τον αντίχτυπο που θα έχουν σε αμερικανικές μεταλλευτικές εταιρείες καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα μετάλλων του κόσμου.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου μετά από δύο μέρες πτώσης αν και η παραγωγή αργού έπιασε υψηλό οχτώ ετών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 50,44 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, σε χαμηλό 43 ετών παρέμειναν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 246.000 αιτήσεις έναντι 253.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, η αεροπορική Delta Airlines μπορεί να ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη ωστόσο απογοήτευσαν τα έσοδα τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,7 δολ. και τα έσοδα μειώθηκαν στα 10,48 δισ. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στο 1,65 δολ. και τα έσοδα στα 10,53 δισ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν την Παρασκευή οι Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,25% ή 46 μονάδων στις 18.098 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,31% στις 2.132 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,49% στις 5.213 μονάδες.

Σημειώνεται ότι S&P και Nasdaq έκλεισαν σε χαμηλα μήνα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,6%) και Wal-Mart (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,4%) και Goldman Sachs (-1,2%).

Επιπλέον, στην έβδομη συνεδρίαση τερμάτισε το ανοδικό σερί της μετοχής της Apple καθώς σήμερα κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 116,73 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1052 από 1,1008 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.257 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης στο 1,74%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v