Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέες προσπάθειες για ρεκόρ στη Wall Street

Ανοδικά κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την αρχική νευρικότητα. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Κέρδη σημειώνει το πετρέλαιο. Πτωτικές τάσεις για το χρυσό.

Nέες προσπάθειες για ρεκόρ στη Wall Street

Mικρά κέρδη καταγράφει η Wall Street με τους S&P και Nasdaq να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά ρεκόρ καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Ο Dow Jones κινείται στις 19.958 μονάδες με άνοδο 0,30%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,62%, στις 5.522 μονάδες. Ανοδος 0,35% για τον S&P που κυμαίνεται στις 2.276 μονάδες.

Η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,7% το Δεκέμβριο του 2016, έναντι 4,6% το Νοέμβριο ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές. Τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι προβλέψεων για τη δημιουργία 175.000.

Συνολικά το 2016 προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία περίπου 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα τον Δεκέμβριο η αύξηση των μισθών ενισχύθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό από το Δεκέμβρη του 2009. Οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 0,4% το Δεκέμβριο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,3%. Για το σύνολο του 2016 η αύξηση των μισθών αντιστοιχεί σε ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση.

Επιπροσθέτως η ανεργία σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από το μισό που ήταν το 2009 (στο 10%), όταν ο Μπ. Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στοιχεία ανακοινώθηκαν και για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε κατά 7% το Νοέμβριο καθώς οι εισαγωγές βρέθηκαν σε υψηλά ενός και πλέον έτους.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 45,2 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στα 45,9 δισ. Τον Οκτώβριο ανήλθε στα 42,4 δισ. δολάρια.

Στις εταιρικές ειδήσεις κέρδη υψηλότερα του 5% καταγράφει η φαρμακευτική Amgen μετά την απόφαση δικαστηρίου που ορίζει ότι ανταγωνίστριες εταιρείες πρέπει να αποσύρουν από την αγορά φαρμακευτικά σκευάσματά τους.

Από τον Dow 30 κέρδη καταγράφουν μεταξύ άλλων οι American Express, Apple, Disney, Nike. Aντίθετα απώλειες σημειώνουν Exxon Mobil, Chevron, Verizon.

Στο προσκήνιο βρίσκονται και δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της Fed για την πορεία της οικονομίας και τη «στρατηγική» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Η Loretta Mester (Cleveland Fed President) εξέφρασε την άποψη ότι η Fed πρέπει να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος. Η ίδια προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στα επίπεδα του 2% στα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το δολάριο καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1% έναντι του γεν με την σχέση ανταλλαγής τους στα 116 γεν. Αντίθετα το αμερικανικό νόμισμα συγκριτικά με το ευρώ ενισχύεται κατά 0,5% στα επίπεδα του 1,05.

Πτωτικές τάσεις για το χρυσό που κινείται στα 1.172 δολάρια ανά ουγκιά. Αντίθετα το πετρέλαιο ενισχύεται κατά 0,6%, στα 55 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v