Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «βουτιά» του πετρελαίου προβλημάτισε τη Wall Street

Τρίτη μέρα απωλειών για τον Dow Jones μετά τη «βουτιά» 5,4% της τιμής του πετρελαίου. Ισχυρά τα στοιχεία απασχόλησης ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Ενισχύθηκε το δολάριο. Έβδομη διαδοχική πτώση για τον χρυσό.

Η «βουτιά» του πετρελαίου προβλημάτισε τη Wall Street

H «ελεύθερη πτώση» της τιμής του πετρελαίου καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,33% ή 70 μονάδων στις 20.855, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,23% στις 2.362 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,06% στις 5.837 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal-Mart (+0,8%) και Microsoft (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-3%) και Chevron (-2,2%).

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος (-2%) μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της ένατης εβδομαδιαίας αύξησης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, σημειώνοντας «βουτιά» 5,4% στα 50,28 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα καλά στοιχεία απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ καθώς δημιουργήθηκαν 298.000 θέσεις εργασίας έναντι 261.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να δημιουργηθούν 190.000 θέσεις.

«Αυτή ήταν μια πολύ ισχυρή μέτρηση. Τόσο δυνατά στοιχεία απασχόλησης μπορούν να σημάνουν μια πιο επιθετική πολιτική από τη Fed που θα είχε αρνητικό αντίχτυπο στις μετοχές», παρατηρεί ο Bruce Bittles, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Baird.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στα κρίσιμα στοιχεία απασχόλησης του Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Janet Yellen είχε χαρακτηρίσει ως «κατάλληλη» μια αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παραμένει το δολάριο έναντι του ευρώ ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 14-15 Μαρτίου. Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στο 1,0545 από 1,0567 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για έβδομη διαδοχική μέρα τούτη τη φορά κατά 0,6% στα 1.209 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v