Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις και οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street

Με απώλειες μόλις οχτώ μονάδων έκλεισε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες συγκινήσεις. Νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Μικτές διαθέσεις και οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα σχόλια των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σικάγο, Charles Evans, σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι «βλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017 ενώ τέσσερις αυξήσεις θα χρειαστούν μόνο αν «ανέβει» ο πληθωρισμός πάνω από το 2%. Παράλληλα προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα τρέξει με 2,25% φέτος.

Λίγο αργότερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Μινεάπολης, Neel Kashraki ανέφερε στο CNBC ότι στη συνεδρίαση της Fed ψήφισε κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς ήθελε να δει περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της νέας αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής φαίνεται να τηρείται από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ με προοπτική επέκτασης και στο β’ εξάμηνο. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,2% στα 48,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη συνεδρίαση των G20. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των ισχυρότερων χωρών στον πλανήτη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, χαμηλότερα κινήθηκε η μετοχή της Deutsche Bank (-3,7%) στη Νέα Υόρκη μετά την απόφαση της διοίκησης να πουλήσει μετοχές με discount 35% σε σχέση με την Παρασκευή προκειμένου να αντλήσει ποσό κοντά στα 8 δισ. ευρώ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,04% ή 8 μονάδων στις 20.905, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,2% στις 2.373 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,01% στις 5.901 μονάδες.

Νωρίτερα ο Nasdaq είχε πιάσει νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 5.915 μονάδες.

Παράλληλα, οριακή πτώση σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ στο 1,0742 από 1,0738 την Παρασκευή, ενώ νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα είχε φτάσει να υποχωρεί σε χαμηλό έξι εβδομάδων στο 1,0779.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 2,5 εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 0,3% στα 1.234 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v