Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι το πετρέλαιο στη Wall Street

Μικρή πτώση σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. «Βουτιά» 10,8% για τη μετοχή της Valeant. Ενισχύθηκε το δολάριο. Κρατήθηκε πάνω από τα 1.200 δολ. ο χρυσός

Βαρίδι το πετρέλαιο στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street μετά την έβδομη διαδοχική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε το πετρέλαιο (WTI) μετά την απροσδόκητη αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,4% στα 47,72 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, νωρίτερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen είχε χαρακτηρίσει κατάλληλη μια αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για απασχόληση και πληθωρισμό. Και οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ανήλθε 2,2%, σε υψηλό Μαρτίου 2012.

Στο εταιρικό μέτωπο, «βουτιά» 10,8% σημείωσε η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals μετά την πώληση ποσοστού 10% από τον Bill Ackman, ο οποίος και σχεδιάζει να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,21% ή 45 μονάδων στις 20.837, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,34% στις 2.365 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,32% στις 5.856 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,3%) και Wal-Mart (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,7%) και DuPont (-1,2%).

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ με ώθηση από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,0606 από 1,0652 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.202 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης στο 2,59%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v