Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο… νήμα για τη Wall Street

Οριακές απώλειες σημείωσαν οι Dow Jones και S&P. Μηδενική μεταβολή για τον Nasdaq. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Ισχυρά τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άνοδος 3,1% για την Adobe Systems. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στο… νήμα για τη Wall Street

Με μικρή πτώση έκλεισε η Wall Street παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, υψηλό άνω των 10 ετών έπιασε ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading indicators) τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,6% για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο αυξήθηκε στις 97,6 μονάδες έναντι 96,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές (σύμφωνα με το Marketwatch) ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο στις 98 μονάδες.

Επιπλέον, κέντρισε το επενδυτικό ενδιαφέρον η κοινή συνέντευξη τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με την Άγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρμαχος του απομονωτισμού αλλά πιστεύει στις δίκαιες εμπορικές πολιτικές. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου οι δείκτες στη Wall Street έπιασαν υψηλά ημέρας.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Adobe Systems (+3,1%). Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 94 σεντς και έσοδα 1,68 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 87 σεντς και έσοδα 1,65 δισ.

Στο μεταξύ, ήπια ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι «οι χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ισχυρή θέληση για να επεκτείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής στη επόμενη συνάντησή τους το Μάιο». Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 48,78 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε 0,6%.

Παράλληλα, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0744 από 1,0768 την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το αμερικανικό νόμισμα είχε δεχθεί έντονες πιέσεις καθώς μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων -όπως άλλωστε αναμενόταν- ωστόσο δεν άλλαξε τις προβλέψεις της για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017 αντί για τέσσερις που ήλπιζαν οι οπαδοί του δολαρίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,1% ή 20 μονάδων στις 20.914, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,13% στις 2.378 μονάδες ενώ ο Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος στις 5.901 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 0,1%, ο S&P 0,2% και ο Nasdaq 0,7%.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+1,1%) και Boeing (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,5%) και UnitedHealth Group (-0,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.230,20 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 2,4%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,50%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v