Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Έγραψε ιστορία ο τεχνολογικός δείκτης καθώς για πρώτη φορά «πάτησε» τις 6.000 μονάδες. Το καλύτερο ανοδικό διήμερο από το Νοέμβριο για τη Wall Street. «Άλμα» 8% για τη μετοχή της Caterpillar. Ανέκαμψε το πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall Street με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων, των προσδοκιών από τη φορολογική μεταρρύθμιση και των ανησυχιών για την Βόρεια Κορέα κινήθηκε η Wall Street.

Ειδικότερα, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Caterpillar (+8%) καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 192 εκατ. δολαρίων ή 32 σεντς ανά μετοχή, από 271 εκατ. δολάρια ή 46 σεντς το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Αντίστοιχα, η Alcoa (+ 9%) γνωστοποίησε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη ενώ απογοήτευσαν τα έσοδα α’ τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 225 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 210 εκατ. πέρυσι και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. δολάρια έναντι 2,9 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Μικτά ήταν και τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της DuPont (+3,7%) καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο 1,11 δισ. δολ. από 1,23 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 7,74 δισ. έναντι 7,41 δισ. πέρυσι.

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επενδυτές στη φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη WSJ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμβούλους του να μειώσουν τον εταιρικό φόρο στο 15%. Όπως αναφέρει αναλυτής, «η ώρα της κρίσης έφτασε καθώς οι προσδοκίες από τη πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση είχε οδηγήσει τον Dow Jones ακόμα και πάνω από τις 21.000 μονάδες».

Στο μεταξύ, προβληματίζει τους επενδυτές η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει την ασιατική χώρα «πραγματική απειλή». Η ασυνήθιστη αυτή ενημέρωση-σύμφωνα με τους αναλυτές- που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, «φούντωσε» τα σενάρια ενός πιθανού χτυπήματος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 120,3 μονάδες τον Απρίλιο από 124,9 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε πιάσει υψηλό 16 ετών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,12% ή 232 μονάδων στις 20.996, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 2.388 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό (+0,7%) για δεύτερη διαδοχική μέρα στις 6.025 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από Caterpillar, DuPont) σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+5,5%) και Goldman Sachs (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-0,7%) και General Electric (-0,5%).

Επιπλέον, πτωτικό σερί έξι ημερών τερμάτισε για την τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν σε παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής και στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το αργό (WTI) ενισχύθηκε 0,7% στα 49,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε νέο υψηλό 5,5 μηνών έναντι του δολαρίου στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της Γαλλίας. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,6% στο 1,0926 δολ. από 1,0867 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.267 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» έξι μονάδες βάσης στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v