Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί πάνω από 300 μονάδες ο Dow Jones

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με την πολιτική αβεβαιότητα να στρέφει τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Ράλι για χρυσό, γεν και treasuries. Άλμα για τον δείκτη VIX. Βουτιά για Goldman Sachs.

Υποχωρεί πάνω από 300 μονάδες ο Dow Jones

Οι ανησυχίες για τη νέα «φουρτούνα» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ οδηγούν σε απώλειες τις αμερικανικές μετοχές, ενώ ενισχύουν τον χρυσό, το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,5% ή 313 μονάδες στις 20.666 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης βρίσκεται κάτω από τον κυμαινόμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,11% στις 6.040 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 1,4% στις 2.365 μονάδες. 

Οι φόβοι των επενδυτών για την πολιτική κατάσταση αποτυπώνονται και στον δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Ο δείκτης CBOE Volatility Index ενισχύεται 19% στις 12,69 μονάδες, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από τις 9 Σεπτεμβρίου, με βάση τα στοιχεία της FactSet. 

Mετά τον θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα της Washington Post σχετικά με την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Ρώσο ομόλογό του, την Τετάρτη ξέσπασε νέο κύμα αντιδράσεων κατά του προέδρου, με αφορμή ένα υπόμνημα που έγραψε ο Κόμι μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, ο κ. Τραμπ ζήτησε τον Φεβρουάριο από τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι να σταματήσει την έρευνα γύρω από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

«Αν είναι απασχολημένος με την υπεράσπισή του και αυτό προχωρήσει ακόμα πιο βαθιά, τότε οι ελπίδες να βρεθεί στο επίκεντρο η νομοθετική του ατζέντα θα μειωθούν», δήλωσε αναλυτής της Investec Asset Managment στο Bloomberg.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει βαριές απώλειες έναντι του γεν. 

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύεται 1,2% στα 1.254 δολάρια, ενώ το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,92% στα 49,11 δολάρια το βαρέλι. 

Ράλι πραγματοποιεί το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Η απόδοση του τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, «βουτάει» έξι μονάδες βάσης, στο 2,26%. 

Στο ταμπλό, μεγάλη πτώση σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές. H Goldman Sachs υποχωρεί 3,2% στα 218 δολάρια, ενώ η JP Morgan διολισθαίνει 2,4% στα 85 δολάρια. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v