Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street εν αναμονή της κατάθεσης του Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο. Στο επίκεντρο οι βρετανικές εκλογές και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά από διήμερη πτώση. Σε υψηλό επτά μηνών ο χρυσός.

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην κρίση της Μέσης Ανατολής, στην κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο και στις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα παραμένει αρνητικός ο αντίχτυπος από την κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή όπου έξι αραβικά κράτη διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας για σχέσεις με τον ISIS.

«Τα μέτρα του συνασπισμού των Αραβικών χωρών κατά του Κατάρ αποτελούν σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας είτε για πλήρη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Κατάρ είτε για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανατροπής της κυβέρνησης στη Ντόχα. Πάντως η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της δεν θα δεχτούν κάποια άλλη λύση», επισημαίνεται σε σημείωμα της Eurasia Group.

Παράλληλα, οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση ενόψει της κατάθεσης του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο αναφορικά με τις έρευνες για πιθανή ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Όπως επισημαίνουν αναλυτές: «Η κατάθεση Κόμεϊ μπορεί ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση Τραμπ».

Επιπλέον, κρίσιμη θεωρείται και η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι τόσο η κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ όσο και οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία είναι προγραμματισμένες για την ίδια μέρα, την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της αισιοδοξίας των επενδυτών για νέα μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες δύο μέρες είχαν ασκηθεί πιέσεις στο πετρέλαιο εξαιτίας της κόντρας του Κατάρ με τα αραβικά κράτη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν της Αιγύπτου, της Λιβύης και την Υεμένης.

Παρά τη σημερινή άνοδο της τιμής του αργού οι αναλυτές συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η κρίση στην Μέση Ανατολή ενδεχομένως να ακυρώσει την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2018. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,7% στα 48,19 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 21.137 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,28% στις 2.429 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 6.275 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+1,4%) και Chevron (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-1,7%) και Boeing (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1271 από 1,1255 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 0,9% σε σχέση με το γεν στα 109,50 από 110,46 προηγουμένως.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό επτά μηνών καθώς ενισχύθηκε 1,2% στα 1.297,50 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,13%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v