Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P. Σε χαμηλό εννέα μηνών το πετρέλαιο. Επιστρέφει στο προσκήνιο η φορολογική μεταρρύθμιση. Πτώση για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο υποχώρησε 2,2% στα 43,23 δολάρια ανά βαρέλι εξαιτίας της αύξησης της προσφοράς από Λιβύη και Νιγηρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih υποστήριζε ότι «τα θεμελιώδη στην αγορά ενέργειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο εξαιτίας των μεγάλων πλεονασμάτων των προηγούμενων χρόνων, οι περικοπές χρειάζονται χρόνο προκειμένου να έχουν αντίχτυπο στην αγορά».

Όπως ήταν αναμενόμενο η πτώση του πετρελαίου προκάλεσε ρευστοποιήσεις στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Marathon Oil Corp. και Transocean Ltd να υποχωρούν 3,7% και 4,6% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin εξέφρασε την βεβαιότητά ότι η –πολυαναμενόμενη- φορολογική μεταρρύθμιση θα περάσει από το Κογκρέσο εντός του έτους. «Είμαστε 100% αποφασισμένοι να το επιτύχουμε. Είναι σημαντικό για την οικονομία», δήλωσε.

«Αν η φορολογική μεταρρύθμιση ψηφιστεί, τότε η χρηματιστηριακή αγορά θα αποκτήσει ισχυρή ώθηση», σχολίασε αναλυτής. Ωστόσο και οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές ή αναλυτές αμφισβητούν πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει σύντομα στο Κογκρέσο.

Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη του Σικάγο, Charles Evans στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο αξιωματούχος της Fed υποστήριξε ότι στηρίζει την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και της βραδείας μείωσης του ισολογισμού. Επιπλέον άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη αύξηση επιτοκίων για φέτος.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,29% στις 21.467 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,67% στις 2.437 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 6.188 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι Dow Jones και S&P είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,4%) και Pfizer (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-2,4%) και Intel Corp. (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1129 δολ. από 1,1149 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.243 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,14%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v