Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογία και Fed προβλημάτισαν τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον τεχνολογικό δείκτη να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Πτώση μόλις 14 μονάδων για τον Dow Jones. Σε νέο χαμηλό επτά μηνών το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το δολάριο.

Τεχνολογία και Fed προβλημάτισαν τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών για άλλη μια συνεδρίαση τον τεχνολογικό δείκτη.

«Το κρίσιμο ερώτημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι επενδυτές είναι αν η πτώση του Nasdaq είναι μια απλή διόρθωση ή κάτι χειρότερο. Επειδή στην αγορά υπάρχουν ακόμα πρόθυμοι αγοραστές, το χειρότερο σενάριο φαίνεται μάλλον απίθανο αλλά πάλι, τίποτα δεν είναι σίγουρο», σχολίασε αναλυτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nasdaq βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών μετά την αιφνιδιαστική «βουτιά» έως 2,9% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το ίδιο έργο πήγε να επαναληφθεί και σήμερα καθώς ο δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 1% ωστόσο, λίγο αργότερα, οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν αισθητά.

Από πλευράς τίτλων του τεχνολογικού κλάδου, η Apple υποχώρησε 0,6%, το Facebook 0,3%, η Amazon 1,3% και το Netflix 0,5%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά εντός του 2017 και να διατηρήσει την πρόβλεψη για τρίτη αύξηση εντός του 2017, την ώρα που η ίδια η Κεντρική Τράπεζα παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός δεν θα πιάσει τον στόχο του 2% βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον η Fed ανακοίνωσε ότι η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού (4,5 τρισ. δολ.) θα ξεκινήσει μέσα στο 2017, αρχικά με την περικοπή των επανεπενδύσεων στα treasuries κατά 6 δισ. δολάρια το μήνα και στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια κατά 4 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι μερίδα αναλυτών θεωρεί τις παραπάνω αποφάσεις βεβιασμένες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού και την απροσδόκητη αύξηση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ. «Υπάρχει υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά παρά τις περικοπές από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ», σχολίασε αναλυτής. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,6% στα 44,46 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% ή 14 μονάδων στις 21.359, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,22% στις 2.432 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 6.165 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,5%) και General Electric (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-3,2%) και Goldman Sachs (-1,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1147 δολ. από 1,1218 την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,7% στα 1.254 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,16%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v