Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στη Wall Street μετά τα μάκρο

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, σε μια συνεδρίαση με έντονη δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και των μακροοικονομικών στοιχείων. «Βουτάει» 5% η Wal Mart. Άνοδος 2,7% για Amazon. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Ανακάμπτει το αργό.

Μικρή πτώση στη Wall Street μετά τα μάκρο

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την ανακοίνωση εξαγοράς της Whole Foods από την Amazon. 

O Dow Jones υποχωρεί 0,1% στις 21.339 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,29% χαμηλότερα στις 6.146 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,14% στις 2.429 μονάδες. 

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη Whole Foods έναντι 13,7 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα γίνει με την καταβολή ρευστού και περιλαμβάνει και την εξαγορά του χρέους της εταιρείας τροφίμων.

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θα καταβάλει 42 δολάρια για κάθε μετοχή της Whole Foods, ποσό που συνιστά premium 27% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Η μετοχή της Amazon ενισχύεται 2,7%, ενώ «βουτιά» 5,8% πραγματοποιεί η μετοχή της Wal Mart. 

Ο δείκτης τροφίμων και λιανικής τoυ S&P 500 σημειώνει απώλειες 5%. Οι μετοχές μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων βρίσκονται στο «κόκκινο». Η μετοχή της Kroger βουτάει 13%, της Supervalu 20% και της Costco 6%.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 5,5% τον Μάιο, μετά από πτώση 2,8% τον Απρίλιο, μεταδίδει το Reuters. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας στον οποίο σημειώνεται πτώση στις ενάρξεις κατοικιών.

Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) υποχώρησαν 4,9%, στο 1,17 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2016.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 94,5 μονάδες τον Ιούνιο από 97,1 το Μάιο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη στις 97,1 μονάδες.

H σημερινή συνεδρίαση είναι «quadruple witching», που σημαίνει ότι λήγουν ταυτόχρονα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί των χρηματιστηριακών δεικτών, τα δικαιώματα προαίρεσης (options) επί των δεικτών, τα options μετοχών και τα futures για μεμονωμένες μετοχές.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,85% υψηλότερα στα 44,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,17% στα 1.256 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,117 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,16%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v