Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ για τον Dow Jones, νέα πτώση για Nasdaq

Νέα ιστορικό υψηλό έπιασε ο Dow Jones με άνοδο μόλις 24 μονάδων. Παραμένει σε καθοδικό κανάλι ο Nasdaq. Στο επίκεντρο η εξαγορά της Whole Foods (+29%) από την Amazon (+2,5%). Πιέσεις στο δολάριο.

Ρεκόρ για τον Dow Jones, νέα πτώση για Nasdaq

Οριακά ανοδικά έκλεισαν οι Dow Jones και S&P παρά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο «βούλιαξε» σε χαμηλό οχτώ μηνών, στις 94,5 μονάδες έναντι 97,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η καταναλωτική εμπιστοσύνη να «κρατηθεί» στις 97,1 μονάδες.

Στη στεγαστική αγορά, η κατασκευή νέων κατοικιών τον Μάιο μειώθηκε κατά 5,5% και οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 4,9%.

"Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία προβλημάτισαν τους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της εντός του 2017", σχολίασε αναλυτής.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon έναντι 13,7 δισ. δολαρίων. H μετοχή της Whole Foods «εκτοξεύτηκε» 29% και της Amazon ενισχύθηκε 2,5%.

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου από το χαμηλό επτά μηνών. Ειδικότερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 44,74 δολ. ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί πάνω από 10% τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα κατά 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,11% στις 21.384 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη μόλις 0,03% στις 2.433 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 6.151 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1,7%) και Exxon Mobil (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-4,7%) και Nike (-3,5%).

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν «quadruple witching», που σημαίνει ότι έληξαν ταυτόχρονα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί των χρηματιστηριακών δεικτών, τα δικαιώματα προαίρεσης (options) επί των δεικτών, τα options μετοχών και τα futures για μεμονωμένες μετοχές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1201 δολ. από 1,1145 την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.256 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v