Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P να σημειώνουν οριακή πτώση. Επιμένει ανοδικά –έστω και για λίγες μονάδες- ο Nasdaq. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τρίτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Dow Jones και S&P παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό 10 μηνών στον απόηχο της μείωσης των αποθεμάτων αργού και βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και της δήλωσης του υπουργού Ενέργειας του Ιράν ότι ο ΟΠΕΚ μελετά περεταίρω μείωση της παραγωγής.

Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 42,74 δολάρια ανά βαρέλι.

Νωρίτερα, όταν η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε στα χαμηλά ημέρας ήτοι στα 42,26 δολ. ο αναλυτής της First Standard Financial , Peter Cardillo, προειδοποιούσε: «Αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από τα 40 δολ., τότε ακυρώνονται όλα τα στοιχήματα (για τη Fed) και η “απειλή” του πληθωρισμού θα λάβει τέλος».

Αν και η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου θα έπρεπε να είχε δώσει ώθηση στον ενεργειακό κλάδο, ωστόσο πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο κλάδος της υγείας.

Νωρίτερα, νομοθέτες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα «σχέδιο συζήτησης» του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατάργηση των ποινών για όσους δεν αγοράζουν ασφάλιση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Obamacare.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 3.000 στις 241.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 240.000 αιτήσεις.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, θετικός είναι ο αντίχτυπος από το ενδιαφέρον της Quatar Aiways να εξαγοράσει το 10% της American Airlines. H μετοχή της δεύτερης σημείωσε άνοδο 1,1%.

Παράλληλα, καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Accenture καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,52 δολ. ανά μετοχή –εντός των εκτιμήσεων- και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 9,36 δισ. δολάρια από 8,97 δις. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 0,06% στις 21.397 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,05% στις 2.434 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,04% στις 6.236 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+0,9%) και Johnson & Johnson (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,2%) και Wal-Mart (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1153 δολ. από 1,1170 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,3% στα 1.1249 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,14%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v