Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη εβδομάδα ανόδου για τον Dow Jones

Εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street. Άνοδος για S&P και Nasdaq την Παρασκευή. Σχεδόν μηδενική μεταβολή για τον Dow Jones. Δεύτερη μέρα ανόδου για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Πέμπτη εβδομάδα ανόδου για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street –εξαίρεση ο Dow Jones- με στήριξη από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% στα 43,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει «βουλιάξει» σχεδόν 20% από την αρχή της χρονιάς παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 1,8 εκα, βαρέλια ημερησίως.

«Οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι για την δυνατότητα του ΟΠΕΚ να ισορροπήσει την προσφορά στην αγορά», σχολίασε αναλυτής.

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις James Bullard, προέτρεψε τη Fed να κάνει μια παύση από τις αυξήσεις των επιτοκίων. «Δεν υπάρχει λόγος για άλλες αυξήσεις αφού η οικονομία εμφανίζεται κολλημένη σε χαμηλή ανάπτυξη και σε χαμηλό πληθωρισμό», σημείωσε.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 52,1 μονάδες από 52,7 τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα ο δείκτης PMI υπηρεσιών διολίσθησε στις 53 μονάδες τον Ιούλιο από 53,6 τον Μάιο.

Στην στεγαστική αγορά, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 2,9% τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 610.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων κατά 5,9% στις 597.000. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις του Απριλίου αναθεωρήθηκαν στις 593.000 από 569.000.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Bed Bath & Beyond καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 53 σεντς και τα έσοδα στα 2,7 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 66 σεντς και έσοδα 2,8 δις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 21.394 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 2.438 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,46% στις 6.265 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά, ο S&P κατά 0,2% και ο Nasdaq κατά 1,9%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πέμπτη κερδοφόρα εβδομάδα για τον βιομηχανικό δείκτη.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+1,8%) και Boeing (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,6%) και Goldman Sachs (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1201 δολ. από 1,1153 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για τρίτη διαδοχική μέρα, και συγκεκριμένα κατά 0,6% στα 1.1256 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v