Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε γεωπολιτική δίνη η Wall Street

Tην μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Μάιο κατέγραψαν Dow, S&P και Nasdaq. Aιτία η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας. Αλμα 45% για το «δείκτη φόβου» VIX. Σε υψηλό δυο μηνών αναρριχήθηκε ο χρυσός. Απώλειες για το πετρέλαιο.

Σε γεωπολιτική δίνη η Wall Street

Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η συνεχιζόμενη σκληρή ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας προβλημάτισε τους επενδυτές.

Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο οποίος ανέφερε πως «ίσως η προειδοποίησή μου στη Β. Κορέα δεν ήταν αρκετά σκληρή».

Ωστόσο μερίδα αναλυτών της αγοράς εκτιμά ότι η Wall Street δεν έχει άμεσα άλλους καταλύτες για να οδηγηθεί υψηλότερα και άρα οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι μια καλή αφορμή.

Aπό το δείκτη Dow 30 κέρδη σημείωσαν οι Coca Cola, Johnson & Johnson και 3Μ. Αντίθετα τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι Apple, Disney, JP Morgan Chase, Intel.

Πτώση της τάξεως του 10% κατέγραψε η Macy΄s καθώς το guidance της εταιρείας δεν ικανοποίησε τους επενδυτές.

Στις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Ιούλιο, υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά από ένα περίπου χρόνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,1% τον περασμένο μήνα, αντιστρέφοντας την άνοδο 0,1% που σημείωσε τον Ιούνιο.

Η πτώση του Ιουλίου ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Αύγουστο του 2016. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 1,9% τον Ιούλιο μετά από άνοδο 3% τον προηγούμενο μήνα.Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι δείκτης θα ενισχυθεί 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.  Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 244.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα υποχωρήσεις στις 240.000

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διολίσθησε στις 241.000 από 242.000 προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ ο χρυσός σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών, διευρύνοντας το χθεσινό ράλι. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,8% στα 1.290 δολάρια ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου με βάση τα στοιχεία της FactSet.

Χαμηλότερα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, υποχωρώντας κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ αύξηση την παραγωγή τον Ιούλιο.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού έκλεισε με απώλειες 2% στα 48,59 δολάρια το βαρέλι.Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 0,16% στα 51,85 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το ευρώ κατέγραψε μικρά κέρδη έναντι του δολαρίου, με την σχέση ανταλλαγής στα επίπεδα του 1,17.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με τριψήφιες απώλειες (-0,93%) στις 21.844 μονάδες, ενώ ο S&P υποχώρησε 1,45%, στις 2.438 μονάδες. Πτώση 2,13% για τον Nasdaq, που έκλεισε στις 6.216 μονάδες.

Σημειώνεται πως στη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις δείκτες κατέγραψαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Μάιο. Παράλληλα ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος καταγράφει την μεταβλητότητα στην αγορά, πραγματοποίησε άλμα 45% στις 16,1 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v