Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν στα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P

To έβδομο σερί ιστορικό υψηλό σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. Νέο ρεκόρ με άνοδο μόλις 1,5 μονάδας για τον S&P. Στο επίκεντρο η Fed. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο (WTI).

Επιμένουν στα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P

Με κέρδη έκλεισαν οι Dow Jones και S&P στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1% με 1,25% ενώ ανακοίνωσε και το σχέδιο για την συρρίκνωση του ισολογισμού ύψους 4,5 τρις. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η Fed βλέπει μία ακόμα αύξηση επιτοκίων εντός του 2017, τρεις αυξήσεις το 2018, δύο το 2019 και μία το 2020.

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζας γνωστοποίησε ότι η σταδιακή συρρίκνωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Μετά την ανακοίνωση της Fed, η επικεφαλής Janet Yellen σε συνέντευξη τύπου, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη του γ’ τριμήνου θα επηρεαστεί από καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων ενώ χαρακτήρισε «μυστήριο» τον χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Επιπλέον επιστρέφουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την προειδοποίηση Τραμπ ότι θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που απειλήσει τις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η General Mills. Συγκεκριμένα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 71 σεντς και τα έσοδα στα 3,77 δισ. δολάρια έναντι 76 σεντς και 3,91 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά από δήλωση του υπουργού Ενέργειας του Ιράκ ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει την επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής αργού και μετά τον Μάρτιο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στον αντίποδα προβλημάτισε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,9% στα 50,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,19% ή 42 μονάδων στις 22.412, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,06% στις 2.508 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,08% στις 6.456 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+1,5%) και Pfizer (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,7%) και 3M Co (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1890 δολ. από 1,1993 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 1.316 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,27%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v