Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι Dow Jones και S&P. «Άλμα» 20% για τη μετοχή της Orbital ATK. Προσεγγίζει τα 50 δολ. το πετρέλαιο (WTI). Σε χαμηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στα εταιρικά deals και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Ειδικότερα, στο γεωπολιτικό μέτωπο, μπορεί το Σαββατοκύριακο να πέρασε χωρίς νέες προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης ομιλία του προς τους ηγέτες του ΟΗΕ στο πυρηνικό πρόγραμμα του απομονωμένου καθεστώτος.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει “ένα βήμα προς το άγνωστο”, ανακοινώνοντας το σχέδιο για την συρρίκνωση του προϋπολογισμού που φτάνει τα 4,5 τρισ. δολάρια. «Θα είναι μια ιστορική μέρα για τη Fed», σχολίασε ο επικεφαλής της Nomura Securities, Lewis Alexander.

Στο μεταξύ θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την εξαγορά της Orbital ATK από τον κολοσσό της αμυντικής βιομηχανίας, Northrop Grumman έναντι 9,2 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Orbital ATK «εκτοξεύτηκε» 20%.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά –έστω και οριακά- παραμένει η τιμή του πετρελαίου καθώς όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ANZ Ban: «ΟΠΕΚ και ΙΕΑ (Διεθνής Αρχή Ενέργειας) βλέπουν αύξηση στη ζήτηση αργού ενώ τα αμερικανικά διυλιστήρια που είχαν κλείσει εξαιτίας των πρόσφατων τυφώνων επανακάμπτουν γρηγορότερα του αναμενόμενου». Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,1% στα 49,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,29% ή 64 μονάδων στις 22.332, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,15% στις 2.503 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,1% στις 6.454 μονάδες.

Αυτό ήταν το πέμπτο διαδοχικό ρεκόρ για τον Dow Jones και το δεύτερο για τον S&P.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,4%) και Caterpillar (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike Inc. (-0,7%) και Apple (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1952 δολ. από 1,1947 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% στα 1.310 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,23%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v