Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street. Τι αναμένουν οι επενδυτές από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed. Πτώση για την τιμή πετρελαίου. Πιέσεις στο δολάριο.

Έκτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη για όγδοη διαδοχική μέρα.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, βρέθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων ενώ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει το σχέδιο για τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέντευξη τύπου της Janet Yellen την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, επανέρχονται στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιων των ηγετών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι αν απειληθούν οι ΗΠΑ, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από την ολοκληρωτική καταστροφή της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον χαρακτήρισε ντροπή τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Στο εταιρικό μέτωπο, αίσθηση προκάλεσε η αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 (διαδικασία πτώχευσης) της εταιρείας παιχνιδιών Toys ‘R’ Us. Στόχος της διοίκησης είναι να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να παγιώσει μια βιώσιμη δομή κεφαλαίου που θα της επιτρέψει να κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να κινήσει διαδικασίες πτώχευσης εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων και τον αυξημένο ανταγωνισμό στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η κατασκευή νέων κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,8%, και συγκεκριμένα σε 1,18 εκατ. κατοικίες έναντι 1,19 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων η τιμή πετρελαίου (WTI) παρά τη μείωση της παραγωγής από το Ιράκ και την Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας του Ιράκ Jabbar al-Luaibi ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγή ανέρχεται στα 4,32 εκατ. βαρέλια έναντι 4,5 εκατ. τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αντίστοιχα οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο μειώθηκαν στα 6,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 6,89 εκατ. τον Ιούνιο. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,9% στα 49,48 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% ή 40 μονάδων στις 22.371, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,11% στις 2.506 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,1% στις 6.461 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,5%) και American Express (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Health (-1,9%) και General Electric (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1996 δολ. από 1,1954 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στα 1.310,60 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,24%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v