Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street. Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq. «Βουτιά» 4,4% για το Facebook. Σε υψηλό πέντε μηνών η τιμή του πετρελαίου (WTI). Ενισχύθηκε το δολάριο. Πάνω από τα 1.300 δο./οz o χρυσός.

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Apple υποχώρησε 0,8%, του Facebook 4,4%, της Netflix 4,8% και της Amazon.com 1,7%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε κήρυξη πολέμου τις δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως ελπίζει ο πόλεμος λέξεων με τις ΗΠΑ να μην μετατραπεί σε πραγματική δράση.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», απάντησε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία καθώς η Μέρκελ θα χρειαστεί να συνεργαστεί με δύο τουλάχιστον κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίστοιχα, προβληματίζει και η είσοδος της Ακροδεξιάς AfD στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, "οι σταθερές τιμές εισαγωγών καθώς και η υποχώρηση μιας σειράς 'προσωρινών' παραγόντων θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα την επόμενη χρονιά", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Ντάντλεϊ.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ σε ομιλία του στην Ινδιανάπολη θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στην «πολυαναμενόμενη» φορολογική μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) στον απόηχο της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Σύμφωνα με τα μέλη του Οργανισμού, η αγορά ενέργειας οδηγείται σε ισορροπία. O μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό πέντε μηνών καθώς ενισχύθηκε 3,1% στα 52,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 22.293 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,24% στις 2.496 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,89% στις 6.369 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+1,3%) και General Electric (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-2,4%) και Microsoft (-1,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,1847 δολ. από 1,1947 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,1% στα 1.311 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,21%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v