Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισαν τα ρεκόρ στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε o Dow Jones μετά από επτά σερί ιστορικά υψηλά και εννέα ανοδικές συνεδριάσεις. Πτώση και για τους S&P και Nasdaq. Κάτω από τα 1.300 δολ./oz η τιμή του χρυσού.

Τερμάτισαν τα ρεκόρ στη Wall Street

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων της Fed.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι αναμένει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017- οι επενδυτές πιθανολογούν τον Δεκέμβριο- τρεις αυξήσεις το 2018, δύο το 2019 και μόλις μία το 2020.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο ξεκινά η σταδιακή συρρίκνωση του ισολογισμού ύψους 4,5 τρις δολαρίων.

«H Fed υπήρξε ξεκάθαρη αναφορικά με τις προθέσεις της. Μόνος τρόπος για να προκληθεί νευρικότητα στην αγορά είναι με μια πιο επιθετική συρρίκνωση του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας», σχολίασε ο Wade Balliet, αναλυτής της Bank of the West.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Συγκεκριμένα γνωστοποίησε ότι οι κινεζικές τράπεζες θα πάψουν να έχουν κάθε συναλλαγή με τη Βόρεια Κορέα.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη πτώση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 23.000 στις 259.000. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 300.000 αιτήσεις εξαιτίας των επιπτώσεων από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων Χάρβει και Ίρμα.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης της Philadelphia Fed τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές, στις 23,8 μονάδες από 18,9 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 50,55 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 22.359 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,30% στις 2.500 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,51% στις 6.422 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+1,8%) και Goldman Sachs (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-2%) και Apple (-1,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1934 δολ. από 1,1894 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,6% στα 1.294 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,28%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v