Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones-Οριακή πτώση για Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο Dow Jones σημειώνοντας άνοδο 82 μονάδων. Οριακές διακυμάνσεις για τους S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο ο νέος επικεφαλής της Fed, η φορολογική μεταρρύθμιση και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones-Οριακή πτώση για Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο Dow Jones με ώθηση από την επιλογή Πάουελ στην θέση του επικεφαλής της Fed και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Τζερόμ Πάουελ ως τον επόμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Πάουελ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της προκατόχου του, δηλαδή της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή Πάουελ είχε θετική ανταπόκριση από την χρηματιστηριακή αγορά καθώς τόνωσε την άνοδο του Dow Jones και γύρισε σε θετικό πρόσημο τον S&P.

Στο μεταξύ, ικανοποίησαν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του Facebook. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,7 δισ. δολάρια ή 1,59 δολ. ανά μετοχή έναντι 2,63 δισ. ή 90 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 10,33 δισ. δολάρια από 7 δισ. πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στο 1,28 δολ. και έσοδα στα 9,85 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple και o ασφαλιστικός όμιλος της AIG.

Στον αντίποδα, προβλημάτισαν κάποια σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε η Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε, ο νόμος «θα ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες να φέρουν τις θέσεις εργασίας και τις δραστηριότητες πίσω στην πατρίδα, μειώνοντας τον εταιρικό φόρο στο 20%, τη μεγαλύτερη μείωση εταιρικού φορολογικού συντελεστή στην ιστορία του έθνους μας».

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε 0, 12%, 25% και 35%, ενώ διατηρεί τον ανώτατο συντελεστή 39,6% για τους Αμερικανούς που κερδίζουν υψηλά εισοδήματα.

Το νομοσχέδιο θα βάζει επίσης «ταβάνι» στην φορολογική έκπτωση στα επιτόκια ενυπόθηκου δανεισμού για την αγορά νέων κατοικιών στα 500. 000 δολάρια, από 1 εκατ. που ισχύει τώρα.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Fort Pitt Capital Group, Kim Caughey Forrest, «Η αποκάλυψη της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι το πρώτο βήμα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι το δεύτερο βήμα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο με ποια μορφή θα περάσει. Κάθε φορολογική μεταρρύθμιση αλλάζει την συμπεριφορά των ανθρώπων και σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε την αλλαγή που θα προκαλέσει. Άραγε οι άνθρωποι θα προτιμούν να αγοράζουν ή να νοικιάζουν σπίτια;».

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5.000 στις 229.000 αιτήσεις.

Παράλληλα, σε υψηλό δύο ετών κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια στα 454, 9 εκατ. «Τα αποθέματα επέστρεψαν σε καθοδική τροχιά μετά τον τυφώνα Harney» σχολίασε αναλυτής της Rivkin Securities. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,4% στα 54,54 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,35% ή 82 μονάδων στις 23.516, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,02% στις 2.579 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,02% στις 6.714 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,8%) και Microsoft (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-1,8%) και Home Depot (-1,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1663 δολ. από 1,1620 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στα 1.278,10 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v