Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν

Ανοδο κατέγραψε η Wall Street καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες υποχώρησαν ελαφρώς μετά τις δηλώσεις Τραμπ. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες. Πτώση για το χρυσό.

Κέρδη στη Wall Street με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν

Aνοδικές τάσεις επικράτησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να υποχωρούν ελαφρώς, μετά τη δήλωση Tραμπ ότι η επίθεση στη Συρία «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα».

Αναλυτές σχολιάζουν πως «από τη μια πλευρά υπάρχουν οι προσδοκίες για μια υψηλή κερδοφορία από τις εισηγμένες και από την άλλη υπάρχει ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα».

Μερίδα εξ αυτών τόνισε πώς το επενδυτικό περιβάλλον έχει πλέον ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο. «Παρουσιάζονται ταυτόχρονα πολλά θετικά και πολλά αρνητικά σημάδια που οδηγούν σε υψηλή μεταβλητότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στις εταιρικές ειδήσεις άνοδο κατέγραψε η BlackRock καθώς σημείωσε κέρδη και έσοδα υψηλότερα των προβλέψεων. Με θετικό πρόσημο και η μετοχή της Delta Airlines, με την εταιρεία να ανακοινώνει αύξηση μεγεθών στο α΄ τρίμηνο.

Aπό τον δείκτη Dow 30 κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Apple, Boeing, 3M, IBM. Ωστόσο πρωταγωνιστές τις σημερινής ανόδου ήταν τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες καθώς American Express, Morgan Stanley, Citigroup και JP Morgan κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%. Η Goldman Sachs σημείωσε άνοδο υψηλότερη του 6%.

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων, δεδομένο που θα στρέψει την προσοχή των επενδυτών (και) στα μεγέθη των εταιρειών, εκτιμούν Αμερικανοί χρηματιστές.

Στις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και επέστρεψε κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά υποχώρησαν κατά 9.000, φτάνοντας στις 233.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch είχαν προβλέψει ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 230.000. Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν ήδη επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 53.000, φτάνοντας το 1,87 εκατομμύρια.

Παράλληλα ο δείκτης τιμών εισαγωγών παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ μικρή άνοδο σημείωσε το αργό πετρέλαιο, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού παραδόσεως Μαΐου έκλεισε με κέρδη 0,3% στα 67,07 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας σε υψηλά τριών ετών.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο χρυσός, καταγράφοντας την πρώτη πτώση τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και υποχωρώντας από τα υψηλά δύο μηνών που βρέθηκε την προηγούμενη ημέρα. Το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις από τις προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed το 2018, μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου «βούτηξε» 1,3% στα 1.341 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο είχε κλείσει σε θετικό έδαφος στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στις ισοτιμίες το αμερικάνικο νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα, καταγράφοντας κέρδη έναντι του ευρώ αλλά και του γεν. Ο δείκτης ICE U.S. Dollar που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, ενισχύθηκε 0,2% στις 89,75 μονάδες. Είναι η πρώτη από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις που ο δείκτης κλείνει σε θετικό έδαφος.

Το ευρώ διολίσθησε 0,3% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία με το δολάριο υποχώρησε στο $1,23 από $1,236 την Τετάρτη. Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του ιαπωνικού γεν. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στο ¥107,19 έναντι ¥106,79 την Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 24.483 μονάδες με άνοδο 1,21%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,01%, στις 7.140 μονάδες. Κέρδη 0,83% για τον S&P, που έκλεισε στις 2.663 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v