Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή της ανόδου τον ενεργειακό κλάδο. Νέα ιστορικά υψηλά για Apple και Amazon. "Άλμα" 3% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Στο 3% το αμερικανικό 10ετές.

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Dow Jones

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανακοίνωσε μόνο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αλλά και την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε Ευρώπη και Ασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιοριστούν καθώς κάποιες χώρες θα αναζητήσουν εναλλακτικές προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα με τις κυρώσεις από την Ουάσιγκτον», σχολίασε αναλυτής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η προοπτική περιορισμού της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ώθησε την τιμή του αργού πάνω από τα 71 δολ., κοντά σε υψηλό 4 ετών. Συγκεκριμένα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 3% στα 71,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, το ράλι της τιμής του πετρελαίου έστρεψε τους επενδυτές στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να κερδίζουν 1,6% και 2,3%, αντίστοιχα.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walt Disney καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,94 δισ. ή 1,95 δολ. ανά μετοχή, τα προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,84 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 14,55 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,7 δολ. και έσοδα στα 14,11 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,75% ή 182 μονάδων στις 24.542, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,97% στις 2.697 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1% στις 7.339 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DowDuPont (+2,7%) και General Electric (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-3,3%) και Walt Disney (-1,7%).

Επιπλέον, οι μετοχές των Apple (+0,6%) και Amazon (+0,8%) έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά στα 187,05 δολ. και 1.605 δολ., αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.313 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε υψηλό σχεδόν πέντε μηνών σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1% στο 1,1856 από 1,1864 την προηγούμενη μέρα.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες στο ψυχολογικό όριο του 3% καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v