Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έμεινε από "καύσιμα" η Wall λόγω πετρελαίου

Σταθεροποιητικά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Wall Street, καθώς η αναρρίχηση του πετρελαίου σε νέο ιστορικό υψηλό στέρησε στην αγορά το απαραίτητο «καύσιμο» για περαιτέρω άνοδο. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σταθεροποιητικά ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς η αναρρίχηση της πετρελαϊκής τιμής σε νέο ιστορικό υψηλό στέρησε στην αγορά το απαραίτητο «καύσιμο» για περαιτέρω άνοδο.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, μετά την απρόσμενη άνοδο κατά 8,2% που εμφάνισαν οι νέες κατοικίες τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ωστόσο η αγορά δεν κατόρθωσε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Η αναρρίχηση του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά, μέχρι και τα 127,82 δολάρια το βαρέλι, περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο μειώθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια λόγω της ανακοίνωσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan για τον Μάιο, ο οποίος σύμφωνα με την προσωρινή μέτρηση σημείωσε νέα υποχώρησε στο 59,5 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1980.

Η υποχώρηση ωστόσο του πετρελαίου προς το τέλος της συνεδρίασης και το κλείσιμο τελικά στα 126,29 δολάρια, επέτρεψε στην αγορά να «μαζέψει» τις απώλειές της και να κλείσει με οριακές διακυμάνσεις.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 12.986,80 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,05%, σημειώνοντας ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 1,9%. Με πτώση 0,19% έκλεισε και ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 2.528,85 μονάδες, αν και σε επίπεδο εβδομάδας ο τεχνολογικός δείκτης εμφάνισε άνοδο 3,4%.

Αντίθετα, ο S&P 500 παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, λίγο πριν το τέλος γύρισε σε θετικό πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 1.425,35 μονάδες, με κέρδη 0,13% για την ημέρα, βελτιώνοντας την εβδομαδιαία απόδοσή του στο 2,7%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 950 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 1. Οι υψηλότερες συναλλαγές σημειώθηκαν στους τίτλους των Citigroup, EMC Corporation, iShares:Russ 2000, General Electric, Pfizer και Ford Motor.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο 1,71 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 2. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Cisco Systems και Yahoo! Inc.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιριών ωθούμενες από το ράλι στην τιμή του «μαύρου χρυσού», μετά την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 141 δολάρια το βαρέλι.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,09%, στα 10,85 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 2,40%, στα 14,96 δολάρια. Κέρδη 1,38% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 45,44 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εν μέσω θετικών ειδήσεων από τα μέτωπα των εταιρικών αποτελεσμάτων και των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,84% και έκλεισε στις 6.304,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 1,07% και διαμορφώθηκε στις 7.156,55 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε 0,41% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 5.078,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v