Πανικός πωλήσεων στη Wall Street

Aπώλειες που παραπέμπουν σε κραχ σημειώνει η Wall. O Dow χάνει 785 μονάδες και κινείται κάτω από τις 10.000. Ο Nasdaq υποχωρεί 8%, παρελθόν κινδυνεύουν να αποτελέσουν οι 1.000 για τον S&P. «Βουτιά» στις ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες καταγράφει η Wall Street, με τον Dow να κινείται αρκετά κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, καθώς εντείνονται τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε εν μέσω έντονης νευρικότητας, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στην οικονομία και τους φόβους για διάχυση της κρίσης στον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενισχύουν περαιτέρω οι εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο, παρά την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών την Παρασκευή αλλά και τις κινήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, ο Dow Jones μετά από ένα έντονα πτωτικό ξεκίνημα, διέσπασε πολύ γρήγορα το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα περίπου χρόνια και αυτήν την ώρα κινείται πέριξ των 9.592 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες 7,1%.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες. Συγκεκριμένα, ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 8,4%, διαμορφούμενος στις 1.783 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 7,82% και κινείται στις 1.013 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρότατες πιέσεις δέχονται για μια ακόμα συνεδρίαση οι τίτλοι του τραπεζικού κλάδου, με την Citigroup να υποχωρεί κατά 9%, την Bank of America κατά 5% και την Morgan Stanley κατά 5,4%.

Πτώση καταγράφει επίσης η μετοχή της Alcoa, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και ο τίτλος της Caterpillar.

Αξιοσημείωτες απώλειες εμφανίζουν επίσης οι μετοχές των εταιριών ενέργειας και μετάλλων, συμπαρασυρόμενες από την πτωτική πορεία των εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και αυτήν την ώρα διαπραγματεύεται στα 89,90 δολάρια, χάνοντας περίπου 4 δολάρια. Απώλειες καταγράφουν επίσης τα προϊόντα ενέργειας, καθώς και τα βιομηχανικά μέταλλα.

Φωτεινή εξαίρεση στις αγορές εμπορευμάτων αποτελεί ο χρυσός, ο οποίος καταγράφει κέρδη της τάξης του 5%, στα 875 δολάρια η ουγκιά.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης να καταγράψουν ισχυρότατες απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 7,85%, στις 4.589,19 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 7,07% χαμηλότερα, στις 5.387,01 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 3.711,98 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 9,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v