Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και ανεργία δεν "άγγιξαν" τη Wall

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η Wall παρά την μικρότερη της αναμενόμενης μείωση στα επιδόματα ανεργίας και την απροσδόκητη άνοδο σε υψηλό 16 μηνών του πληθωρισμού στην Κίνα.

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η αμερικανική αγορά παρά την μικρότερη της αναμενόμενης μείωση στα επιδόματα ανεργίας και την απροσδόκητη άνοδο σε υψηλό 16 μηνών του πληθωρισμού στην Κίνα. Νέο υψηλό 18 μηνών για Nasdaq.

Αναλυτικά, ο αριθμός αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα περιορίστηκε στις 462.000 έναντι 468.000 σε προηγούμενη μέτρηση, οριακά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν τα επιδόματα να υποχωρήσουν στις 460.000.

Παράλληλα, σε υψηλό 16 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Κίνα, με την βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει σημαντική άνοδο και τις χορηγήσεις δανείων να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο στις τιμές των αγαθών θα υποχρεώσει σύντομα την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προκειμένου να κάμψει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να περιορίσει τον δανεισμό και την εγχώρια κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό αναλυτή Tom Wirth της Chemung Canal Trust, “o φόβος ανόδου των επιτοκίων στην Κίνα έχει σημαντικό αντίκτυπό στους δείκτες της Wall”. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι “η αναπτυξιακή πορεία της Κίνας είναι αυτή που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία εκτός ύφεσης και αν τώρα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τότε θα περιοριστεί η ζήτηση- εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ”.

Πτώση άνω του 0,6% για τους τίτλους των Deere & Co, AK Steel Holding και Caterpillar καθώς αναμένεται οι εξαγωγές προϊόντων τους προς την Κίνα να περιοριστούν στο επόμενο διάστημα αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες.

Από πλευράς δεικτών στη Wall υπενθυμίζεται ότι ο Dow έχει σημειώσει άνοδο σε 7 από τις τελευταίες 9 συνεδριάσεις, και οι S&P και Nasdaq σε 8 από τις τελευταίες 9 αντίστοιχα.
 
Ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν ότι η περαιτέρω πορεία της Wall προβλέπεται να διαμορφωθεί τόσο από τις καταναλωτικές δαπάνες όσο και από τα στοιχεία που αφορούν την εγχώρια αγορά εργασίας.

Κέρδη –περιορισμένα ωστόσο-για άλλη μια συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο με τους τίτλους των Citigroup και Bank of America να κερδίζουν 3,1% και 0,2% αντίστοιχα.

Άνοδος 0,1% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 82,20 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 0,9% στα 27,38 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί 1,1% στα 4,29 δολάρια. Απώλειες 0,3% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,45 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 10.611,84 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,40% στις 1.150,23 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,40% στις 2.368,46 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,41% στις 5.617,26 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 0,14% στις 5.928,63 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 0,37% στις 3.928,95 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v