Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδι" το πετρέλαιο για τη Wall Street

Η νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες της Wall παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από το δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ.

Η νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες της Wall παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από το δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι κλιμακούμενες ταραχές σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και ειδικότερα οι ένοπλες πλέον συγκρούσεις στη Λιβύη, η άρνηση Καντάφι να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της χώρας και οι προειδοποιήσεις (ανοικτό ενδεχόμενο) στρατιωτικής επέμβασης από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία του μαύρου χρυσού στις αγορές.

Συγκεκριμένα σήμερα το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη έφτασε να διαπραγματεύεται για άλλη μια μέρα έως και πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι για να κλείσει τελικά με άνοδο 2,8% στα 99,67 δολ, σε νέο υψηλό 2 ετών.

Όπως σημείωσε ο αναλυτής της Bell Investment Advisor, Matt King, "η ένταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική συνεχίζει να απλώνει σκιές πάνω από τις διεθνείς χρηματαγορές".

Άλλωστε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, υποστήριξε ότι η πρόσφατη εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην αμερικανική οικονομία , όμως θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα αυξήσει τον πληθωρισμό αν επιμείνει.

Στον αντίποδα, η νέα άνοδος του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ στα αντίστοιχα υψηλά επίπεδα του Μαίου 2004 δεν κατάφερε να περιορίσει τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών στη Wall.

Αντίστοιχα αγνοήθηκαν από τους επενδυτές και οι ισχυρές πωλήσεις Φεβρουαρίου που ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ όπως η General Motors και Ford. Πτώση 1,7% για την μετοχή της πρώτης και 2,4% για τη μετοχή της δεύτερης, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Απώλειες για τον τίτλο της JP Morgan καθώς η διοίκηση προέβλεψε το κόστος από τις νομικές της περιπέτειες να αγγίξει τα 4,5 δισ. δολάρια.

Πτώση 1% και για την μετοχή της Apple αν και φημολογείται ότι σύντομα θα παρουσιάσει το νέο iPad.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 2,6% στα 1,83 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 0,9% στα 27,47 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,38% στις 12.057,72 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,58% στις 1.306,32 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,61% στις 2.737,41 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια κοντά στις περιοχές των ταραχών, βουτιά σχεδόν 7% κατέγραψε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των φόβων μετάδοσης στο βασίλειο της πολιτικής κρίσης στην Μέση Ανατολή.

Ο γενικός δείκτης Tadawul διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2009, κι έχει απολέσει το 17,7% της αξίας του από τότε που ξέσπασαν οι πρώτες αναταραχές της περιφέρειας, στην Τυνησία.

Αντιθέτως, ο βασικός δείκτης Sensex στην Ινδία εκτινάχθηκε 3,5% μετά από ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις για την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στην Ευρώπη, μετά από μια συνεδρίαση μικτών διακυμάνσεων, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,97% στις 5.936 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,67% στις 7.223 μονάδες, ο CAC 1,05% χαμηλότερα στις 4.067 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v