Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις δίχασαν τη Wall Street

Κέρδη για Dow και S&P μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη ενίσχυση των ταμείων διάσωσης στην ευρωζώνη, στον απόηχο της προειδοποίησης υποβάθμισης από την S&P. Πτώση για Nasdaq. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Κέρδη για Dow και S&P μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη ενίσχυση των ταμείων διάσωσης στην ευρωζώνη, στον απόηχο της προειδοποίησης υποβάθμισης από την S&P. Πτώση για τον Nasdaq.

Η άνοδος για Dow και S&P καθώς οι πληροφορίες ότι τα στελέχη της Ε.Ε. εξετάζουν σχέδια για την περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο λειτουργίας συγχρόνως δύο διαφορετικών ταμείων, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ωστόσο, οι δείκτες της Wall έχουν βρεθεί μπροστά σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα αντίστασης με τον Dow να μην μπορεί να ξεπεράσει τις 12.187 μονάδες, τον S&P να κινείται πέριξ των 1.264 μονάδων και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να προσεγγίζει τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών στις 2.672 μονάδες.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street καθώς παραμένει ο απόηχος της απειλής υποβάθμισης του συνόλου των οικονομιών της Ευρωζώνης ακόμα και εκείνων των ισχυρών χωρών-μελών με αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν στην μάλλον «άκομψη» ενέργεια της S&P λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, ωστόσο αναλυτές σημειώνουν ότι ήταν αδικαιολόγητη η καλύτερη αξιολόγηση χωρών της Ευρωζώνης ακόμα και από τις οικονομίες των ΗΠΑ και Κίνας.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν στον χρηματοοικονομικό κλάδο στη Wall και ιδιαίτερα στους τίτλους των μικρών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ με την Sun Trust Bank να υποχωρεί 5% και την Horizon National Corp. 4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,05% στα 101,03 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,04% στα 1.736 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε ανοδική τροχιά παρέμεινε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,3368 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 2,3%, στα 2,49 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,2%, στα 15,71 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,43%, στις 12.150,13 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,11%, στις 1.258,47 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,23%, στις 2.649,56 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την Δευτέρα, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στην γαλλο-γερμανική σύμπνοια για την κατάθεση μιας καθοριστικής και αποφασιστικής συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής.

Σήμερα ωστόσο υπό την επίδραση της προειδοποίησης της S&P, επικράτησε επιφυλακτική εικόνα και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 5.569 μονάδες με ανεπαίσθητη άνοδο, ο DAX με πτώση 1,27% στις 6.029 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,68% στις 3.180 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v