Σταθεροποίηση Wall λόγω S&P και αντιστάσεων

Η "καμπάνα" της S&P και η αναμονή για την σύνοδο κορυφής στην ευρωζώνη, μαζί με την πρόσκρουση των βασικών δεικτών της Wall σε επίπεδα τεχνικής αντίστασης, δημιουργούν επιφυλακτική, διορθωτική εικόνα.

Η «καμπάνα» της S&P στην ευρωζώνη, η αναμονή για την ευρω-σύνοδο κορυφής και η πρόσκρουση όλων των βασικών δεικτών σε επίπεδα τεχνικής αντίστασης, δημιουργούν επιφυλακτική, διορθωτική εικόνα στην Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,37% στις 12.142 μονάδες, ο S&P υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 1.257 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,43% στις 2.645 μονάδες.

Πέντε μετοχές ενισχύονται έναντι 9 που υποχωρούν στις πρωινές συναλλαγές στο New York Stock Exchange, με τον όγκο των συναλλαγών στα 216 εκατ. μετοχές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανάλυση του MarketWatch και οι τρεις βασικοί δείκτες στην Wall Street βρίσκονται ενώπιον σημαντικών επιπέδων τεχνικής αντίστασης. Συγκεκριμένα, ο S&P συναντά αντίσταση στον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών, στις 1.264 μονάδες. Ο Dow συναντά αντίσταση στην αιχμή του Νοεμβρίου στις 12.187 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq στον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών, στις 2.672 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν δύο μονάδες πάνω από τα επίπεδα αντίστασής τους μέσα στην εβδομάδα. Τεχνικώς, η αντίδραση σε σχέση με αυτά τα επίπεδα θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη για το αν θα επικρατήσουν οι «ταύροι» ή οι «αρκούδες» μεσοπρόθεσμα.

Οι εξελίξεις γύρω από την κρίση χρεών της ευρωζώνης κυριαρχούν στην επενδυτική ψυχολογία Ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι θέτει υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις 15 οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι έξι οικονομίες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια των χθεσινών απογευματινών συναλλαγών στην Wall Street και περιόρισε αισθητά το ράλι τιμών που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έκλεισε με άνοδο 78 μονάδων χθες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως 167 μονάδες.

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα επικράτησαν και στις ασιατικές και ευρωπαϊκές συναλλαγές σήμερα.
 
Πάντως κατά τους αναλυτές η συνολική αντίδραση των αγορών στο "καμπανάκι" της S&P ήταν συγκρατημένη και κάπως προεξοφλημένη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχει η Ευρώπη υψηλότερη αξιολόγηση από τις ΗΠΑ ή την Κίνα,» δήλωσε αναλυτής στο Market Watch.

Με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν χθες θετικά στην γαλλο-γερμανική σύμπνοια για την κατάθεση μιας καθοριστικής και αποφασιστικής συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής.

Σήμερα, υπό την επίδραση της προειδοποίησης της S&P, επικράτησε επιφυλακτική εικόνα και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 5.569 μονάδες με ανεπαίσθητη άνοδο, ο DAX με πτώση 1,27% στις 6.029 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,68% στις 3.180 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v