Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Ήπια άνοδος στη Wall εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το ελληνικό PSI. Αισιόδοξος ο B. Bernanke για την οικονομία. Σε υψηλό 2 μηνών το ευρώ. Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 3ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ.

Ήπια άνοδος στη Wall Street εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το ελληνικό PSI. Αισιόδοξος ο B. Bernanke για την αμερικανική οικονομία. Σε υψηλό 2 μηνών το ευρώ. Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 3ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall παρέμεινε και σήμερα εστιασμένο στις εξελίξεις της Αθήνας καθώς η προοπτική στάσης πληρωμών της Ελλάδας, μολονότι έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί πλέον στις αγορές, δεν παύει να δημιουργεί φόβους για «μετάσταση» σε άλλες οικονομίες και να λειτουργεί ανασταλτικά στις όποιες αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της ING Investment, Paul Zemsky, «Η Ελλάδα είναι ξανά το πρώτο θέμα. Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος της αβύσσου έως ότου αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν δυναμικά».

Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke στη Γερουσία, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχει πολύς δρόμος έως ότου επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Fed επισήμανε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας αν το απαιτήσουν οι συνθήκες ενώ για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ επί μακρόν σε χαμηλά επίπεδα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η είδηση της ημέρας είναι η συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς Glencore International και Xstrata έναντι 90 δισ. δολ.

Η Coca-Cola Co. σημείωσε άνοδο 1,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 301 εταιρίες του S&P 500 που έχουν έως σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα, το 60% αυτών, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, αισθητή άνοδο κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται πάνω από τα 116 δολάρια ανά βαρέλι σε υψηλό έξι μηνών εξαιτίας τόσο της παγωνιάς που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και των απειλών του Ιράν να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Άνοδος 1,5% στο αργό στις ΗΠΑ στα 98,6 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ενισχύθηκε 1,2% στα 1.746 δολ./oz.

Επιπλέον, στην αγορά ομολόγων, κοντά σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση του 3ετούς αμερικανικού ομολόγου (0,347%) στη δημοπρασία της τάξεως των 32 δισ. δολαρίων που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Παράλληλα στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του ευρώ ανήλθε σε υψηλό 2 μηνών σε σχέση με το δολάριο στα 1,323 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 8,9% στα 4,03 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 5,7%, στα 19,93 δολάρια.

Στη Wall o Dow ενισχύθηκε 0,26%, στις 12.878,28 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,20% στις 1.347,50 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,07%, στις 2.904,08 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,03% στις 5.890 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,16% στις 6.754 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,18% υψηλότερα στις 3.412 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v