Δηλώσεις Bernanke "στηρίζουν" την Wall Street

Οι δεσμεύσεις για μακροχρόνιο φθηνό κόστος δανεισμού "γυρίζουν" ανοδικά την Wall, όπου πάντως επιμένει η επιφυλακτικότητα για το ελληνικό ζήτημα. Μικτή εικόνα ευρωαγορών, μεγάλη άνοδος πετρελαίου λόγω Τεχεράνης και παγωνιάς.

Οι δεσμεύσεις του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke για μακροχρόνιο φθηνό κόστος δανεισμού «γυρίζουν» ανοδικά τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου πάντως το βασικό χαρακτηριστικό παραμένει η επιφυλακτικότητα μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στο ελληνικό ζήτημα.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,25% στις 12.877 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,17% στις 1.347 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδη 0,24% στις 2.909 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve κ. Ben Bernanke επανέλαβε την δέσμευσή του να αποτρέψει την ζημιά στην αμερικανική οικονομία εξαιτίας της ευρω-κρίσης, καθώς επίσης και να κρατήσει το κόστος δανεισμού επί μακρόν σε χαμηλά επίπεδα.

Εχοντας κλείσει την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2008, χάρη στα καλά στατιστικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, η Wall Street τερμάτισε ελαφρώς χαμηλότερα χθες, με τον δείκτη Dow Jones στις 12.845 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 εχει ενισχυθεί 6,6% μέχρι στιγμής στο έτος.

Οι κυκλικοί κλάδοι που «οδήγησαν» το πρόσφατο ράλι τιμών, δηλαδή η ενέργεια και η βαριά βιομηχανία υφίστανται στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις.

Αισθητή άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται πάνω από τα 116 δολάρια ανά βαρέλι σε υψηλό έξι μηνών. Η παγωνιά που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και οι απειλές του Ιράν να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ωθούν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,03% στις 5.890 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,16% στις 6.754 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,18% υψηλότερα στις 3.412 μονάδες.

Οι «πολύ-επίπεδες» δραματικές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας στην ελληνική οικονομία και την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.

Η προοπτική στάσης πληρωμών της Ελλάδας, μολονότι έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί πλέον στις αγορές, δεν παύει να δημιουργεί φόβους για «μετάσταση» σε άλλες οικονομίες και να λειτουργεί ανασταλτικά στις όποιες αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η είδηση της ημέρας είναι η συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς Glencore International και Xstrata εναντι 90 δισ. δολ.

Η Coca-Cola Co. αντιδρά με άνοδο 1,5% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, ενώ τα μεγέθη τους κοινοποιούν επίσης σήμερα η NCR Corp. η Yum Brands η Lincoln National και η Walt Disney..

Από τις 301 εταιρίες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα, το 60% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v