Στάση αναμονής στην Wall Street

Στάση αναμονής για τις ελληνικές εξελίξεις τηρούν και σήμερα οι επενδυτές στην Wall, με B.Bernanke και Q4 επίσης στην ατζέντα της συνεδρίασης. Σε υψηλό 6 μηνών το πετρέλαιο λόγω παγωνιάς και Τεχεράνης.

Επιφυλακτικές διαθέσεις επικρατούν και σήμερα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής για τις ελληνικές εξελίξεις, την ροή των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων κερδοφορίας και την ομιλία του διοικητή της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,16% στις 12.825 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,25% στις 1.341 μονάδες, ενώ ο Nasdaq απώλειες 0,2% στις 2.896 μονάδες.

Εχοντας κλείσει την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2008, χάρη στα καλά στατιστικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, η Wall Street έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα χθες, με τον δείκτη Dow Jones στις 12.845 μονάδες.

Αισθητή άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται πάνω από τα 116 δολάρια ανά βαρέλι σε υψηλό έξι μηνών. Η παγωνιά που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και οι απειλές του Ιράν να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ωθούν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,46% στις 5.865 μονάδες, ο DAX εμφανίζει πτώση 0,78% στις 6.712 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,33% χαμηλότερα στις 3.394 μονάδες.

Οι «πολύ-επίπεδες» δραματικές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας στην ελληνική οικονομία και την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.

Η προοπτική στάσης πληρωμών της Ελλάδας, μολονότι έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί πλέον στις αγορές, δεν παύει να δημιουργεί φόβους για «μετάσταση» σε άλλες οικονομίες και να λειτουργεί ανασταλτικά στις όποιες αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών.

Κατά τα λοιπά, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ. Bernanke ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, που θα δώσει ενδείξεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η είδηση της ημέρας είναι η συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς Glencore International και Xstrata εναντι 90 δισ. δολ.

Η Coca-Cola Co. αντιδρά θετικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, ενώ τα μεγέθη τους κοινοποιούν επίσης σήμερα η NCR Corp. και η Yum Brands.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v