Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες καθήλωσαν τη Wall

Πιέσεις στη Wall Street με αφορμή τις διαφωνίες εντός της Ευρωζώνης και τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία. Βουτιά 8,9% για τη μετοχή της Facebook. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Πιέσεις στη Wall Street με αφορμή τις διαφωνίες εντός της Ευρωζώνης και τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία. Βουτιά 8,9% για τη μετοχή της Facebook. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι διαφωνίες εντός της Ευρωζώνης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία σε Γερμανία και Κίνα, οδήγησαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street.

Αναλυτικά, η διαφωνία Μέρκελ- Ολάντ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την δυνατότητα να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των ισχυρών της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Αντίστοιχα, αρνητικό αντίχτυπο στις αγορές είχαν και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Γερμανία. Συγκεκριμένα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της χώρας υποχώρησε απροσδόκητα το Σεπτέμβριο για πέμπτο διαδοχικό μήνα στις 101,4 μονάδες, διαψεύδοντας την προσδοκία των αναλυτών για άνοδο.

Επιπλέον, η δήλωση συμβούλου της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατά το τρίτο τρίμηνο και πως πιθανότατα η επιβράδυνση να διαρκέσει και το 2013, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Facebook παρέμεινε και σήμερα σε καθοδικό κανάλι σημειώνοντας απώλειες 8,9% στα 20,83 δολ. μετά από δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού Barron ότι αποτιμά την αξία του τίτλου στα 15 δολάρια.

Επιπλέον η μετοχή της Apple υποχώρησε 1,4% καθώς οι πωλήσεις του νέου iPhone 5 ξεπέρασαν μεν τα 5 εκατ. το Σαββατοκύριακο αλλά δεν κατάφεραν να πιάσουν τις πωλήσεις που προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 1,6% στα 91,41 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.766 δολ./oz.

Στη Wall, o δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,15% στις 13.559,62 μονάδες, ο S&P υποχώρησε 0,22% στις 1.456,91 μονάδες, και ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 0,60% στις 3.160,78 μονάδες.

Η διαφωνία Μέρκελ- Ολάντ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ενέτειναν τις πιέσεις στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Αναλυτικά, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, υποχώρησε 0,23% στις 5.839 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,52% στις 7.413 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι έκλεισε χαμηλότερα 0,96% στις 3.497 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 8.138 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου υποχώρησε 0,78% στις 15.867 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v