Το αμερικανικό χρέος καθήλωσε τη Wall Street

Απώλειες στη Wall κόντρα στα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία. Προβληματισμός για τον κίνδυνο δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Στο προσκήνιο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Απώλειες στη Wall κόντρα στα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Προβληματισμός για τον κίνδυνο «δημοσιονομικού γκρεμού». Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό άνω των 4 ετών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, κατάφερε να τονώσει μόνο για μισή ώρα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall μετά τις πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή τον κίνδυνο «δημοσιονομικού γκρεμού» της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 73,7 μονάδες τον Νοέμβριο (αντίστοιχα επίπεδα είχε να δει ο δείκτης από τον Φεβρουάριο του 2008), έναντι 73,1 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 72,2 μονάδες.

Επιπλέον οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έκτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, ένδειξη σταθερής αύξησης της ζήτησης, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι πλέον η στεγαστική αγορά βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης.

Παράλληλα οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Οκτώβριο διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν οι παραγγελίες είχαν εκτιναχθεί κατά 9,2%.

Παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, σήμερα η Wall δεν κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- κογκρέσου για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν βρει λύση στον δημοσιονομικό γκρεμό, η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει σε ύφεση.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο οι αποφάσεις του Eurogroup για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης δεν κατάφερε να επηρεάσει θετικά τους επενδυτές στη Wall.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 87,20 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,4% στα 1.742 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 9,2% στα 2,08 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,6% στα 23,18 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,69%, στις 12.878,13 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε πτώση 0,52% κλείνοντας στις 1.398,95 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,30% στις 2.967,79 μονάδες.

Θετικά πρόσημα επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 5.800 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,55% στις 7.332 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 3.502 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v