Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εντολές Τσίπρα στους υπουργούς της κυβέρνησης

Να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις ζήτησε από τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε να προσέξουν σπατάλες και να συνεργαστούν με τη δημόσια διοίκηση. Εμφαση στην επαναδιαπραγμάτευση, τη διαφθορά και στη μάχη με τα κατεστημένα.

Οι εντολές Τσίπρα στους υπουργούς της κυβέρνησης

Συστάσεις στους υπουργούς του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξαγγελίες τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Όπως τους είπε, καλό θα είναι να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα θέσουν και τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος. Οι συστάσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες μετά τις παρεμβάσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους δημοσίους υπαλλήλους και του Θοδωρή Δρίτσα για τον ΟΛΠ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του να είναι προσεκτικοί στα ζητήματα σπατάλης, πολιτικού ύφους και ήθους. Για παράδειγμα τους είπε στα αεροπορικά ταξίδια να επιλέγουν την οικονομική θέση και όχι την business.

Παράλληλα, όσον αφορά τις διοικήσεις των υπουργείων, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν την εμπειρία της δημόσιας διοίκησης. Ζήτησε, δε, συλλογική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, στον καλό συντονισμό και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη φειδώ, και δεν υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί κάποια πριν από το άνοιγμα της Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύντομες παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο έκαναν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Πάνος Καμμένος.

Αργότερα ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου. Έμφαση δίνουν επίσης στην κυβέρνηση στις επισκέψεις Σουλτς και Ντάισελμπλουμ αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα.

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Νωρίτερα, μιλώντας στους υπουργούς ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μετρημένος, αλλά σαφής. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ως πρώτο στόχο να φέρει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, αλλά ταυτόχρονα έδειξε να έχει συναίσθηση τόσο των ελάχιστων χρονικών περιθωρίων που διαθέτει, όσο και των πολλών μετώπων που καλείται να διαχειριστεί.

«Αποκατάσταση αξιοπρέπειας, διαφάνειας και δημοκρατικών θεσμών και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στον ελληνικό λαό» είπε ότι ήταν η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων και έδωσε εντολή για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης και αλαζονείας.

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες:

Α) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Βοήθεια σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Β) Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη και δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

Γ) Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και με τετραετές πλάνο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών πλεονασμάτων. Έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για το χρέος και τις επενδύσεις.

Δ) Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v