Γιατί δεν… σηκώνει κεφάλι το Χρηματιστήριο

Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά καθώς η πρωινή προσπάθεια των αγοραστών απέβη «άκαρπη». Πειραιώς, Εθνική και Alpha συνέχισαν την καθοδική πορεία. Θετικά πρόσημα για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ.

Δημοσιεύθηκε: 9 Ιουλίου 2020 - 17:36

Τελ. Ενημ.: 9 Ιουλίου 2020 - 19:03

Load more

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 3,16%, στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραφε απώλειες 7,14% και δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές, που θεωρούσαν πιθανή, για σήμερα, μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να πάρουν σχετικές αποστάσεις οι βασικοί δείκτες, από ιδιαίτερα κρίσιμες στηρίξεις και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στις τάξεις των αναλυτών, πως διαγραμματική εικόνα και ψυχολογία των ενεργών traders, θα επιβαρυνθούν σημαντικά, αν ο Γενικός Δείκτης “γλιστρήσει” χαμηλότερα των 630 μονάδων και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, χαμηλότερα των 352 μονάδων.

Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν στοιχειώδεις βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, προκειμένου το Χ.Α. να ξεπεράσει με λιγότερους “κραδασμούς”, τη σημερινή αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ, ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέδειξαν μικτές διαθέσεις, ενώ επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές, επισημαίνοντας ότι οι Αγορές θα πρέπει να προετοιμάζονται για “reality check”, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου, στις περισσότερες Χώρες.

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,095%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. οι απαιτήσεις για το θετικό σενάριο ήταν απλές και φαινομενικά εύκολες. Χρειαζόταν μία στοιχειώδης αντίδραση από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και ελάχιστες βοήθειες από μη Τραπεζικά blue chips.

Για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ούτε λόγος, καθώς έχουν επιστρέψει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στην συναλλακτική και όχι μόνο, αφάνεια. Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους” και η αναλογία να αλλάξει κυριολεκτικά στο φίνις.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “ούτε ένα βήμα πίσω δεν θέλουν να κάνουν οι Θεσμοί στην τρίτη κατά σειρά διορία που έδωσαν στην Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, χωρίς κανένα ‘παραθυράκι’ για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με τους Θεσμούς να αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Κυβέρνηση από την Δευτέρα, η πίεση αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να γίνει ασφυκτική, ώστε οποιαδήποτε παράταση υπάρξει, να είναι για τεχνικούς λόγους και να αφορά μόνο λίγες μέρες έως εβδομάδες. Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι πιέσεις θα υπάρξουν εκ νέου και για το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων, που τόσο η Κομισιόν στις προβλέψεις της όσο και ο ESM στην έκθεση του Ιουνίου, το παρουσιάζουν ως το μεγάλο ‘αγκάθι’ της Ελληνικής Οικονομίας”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,8% και οι πέντε “κόκκινες” συνεδριάσεις είναι αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου, που παραπέμπει στο διάστημα 27/1 έως και 3/2, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη, ο Τραπεζικός δείκτης με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά θετική, καταγράφει συσσωρευμένες απώλειες 9,16%, ενώ στο πτωτικό πενταήμερο η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα και το τελικό πρόσημο για τον κλαδικό τους δείκτη, “παίχτηκε” μέχρι τέλους.

Όμως στα “τελευταία μέτρα” της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, οι “sellers” ήταν σαφώς επιθετικότεροι, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του ΔΤΡ και των επιμέρους Τραπεζικών τίτλων στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης κινήθηκε μεταξύ 362,15 (+2,15%) και 347,55 μονάδων (-1,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 348,48 (-1,70%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 346,73 (-2,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 346,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,17%.

Υπενθυμίζεται ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 352 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 300 μονάδες. Στο απευκταίο σενάριο, κλεισίματος του ΔΤΡ χαμηλότερα των 300 μονάδων, “game over” για τους τυχόν εναπομείναντες “long”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (-0,92%), Ελλάκτωρ (-0,83%), Ελ. Πετρέλαια (-1,85%), Jumbo (-2,41%) και ΟΤΕ (-2,88%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΤΕ (-2,88%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,555409 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,52763855 ανά μετοχή).

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατοχύρωσης κερδών για τον τίτλο της Jumbo (-2,41%). Αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που είχαν “σπρώξει” τον τίτλο οριακά ψηλότερα των 17,00 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 16,52 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στα 15,80 και 15,52 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Δείχνει ισχυροποιημένη η πρώτη ζώνη αντίστασης στα 17,20 – 17,30 ευρώ.

Απέφυγε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ο τίτλος της Viohalco (+0,43%). Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 2,28 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,19 ευρώ. Δυσκολοκατάβλητη δείχνει η πρώτη ζώνη αντίστασης στα 2,48 – 2,62 ευρώ.

Ερχόμενοι στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΥΑΘ (-5,68%) διαπραγματεύθηκαν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,268 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2546 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Space (-2,29%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,065 ανά μετοχή το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικού και από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,06175 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές των Εταιρειών ΒΙΣ (-19,82%) και Intralot (-19,85%), μεταφέρθηκαν από την Κύρια Αγορά στην κατηγορία Επιτήρησης, σύμφωνα με το άρθρο 3.1.2.4. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Συνεπεία της μεταφοράς των μετοχών της Intralot στην κατηγορία Επιτήρησης, αποφασίστηκε η διαγραφή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί των μετοχών της εταιρείας με άμεση ισχύ, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.12. παρ. 4, 5, 6 και 8 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι ανοικτές θέσεις επί του εν λόγω Παραγώγου έληξαν αναγκαστικά κατά την ημέρα διαγραφής και θα διακανονιστούν κανονικά, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του Παραγώγου. Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των Συμβαλλομένων Μερών κατά τη φυσική παράδοση, θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου, ήτοι 0,1360 ευρώ. Επιπλέον, λόγω της διαγραφής του Παραγώγου Προϊόντος και βάσει του άρθρου 2.6.13 του Κανονισμού Χ.Α., για λόγους προστασίας της Αγοράς και των συμφερόντων των Επενδυτών, αποφασίστηκε η παύση συναλλαγών δανεισμού τίτλων, επί των εν λόγω μετοχών.

Από εκεί και πέρα, κατέβασε συναλλαγές η Κορδέλλου (+4,81%), η ΚΛΜ (+0,62%) παίρνει την θέση της Intralot στον Γενικό Δείκτη, πίεση με αυξημένες συναλλαγές για την Ιντρακόμ (-1,97%), χάθηκαν οι χθεσινοί πωλητές στην Ναύπακτο (-1,48%), ενώ μικρός πωλητής έκανε αισθητή την παρουσία του σε Moda Bagno (-10%), Πλ. Κρήτης (-4,84%), Ελγέκα (-9,41%) και Σπύρου (-2,08%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στον Κέκροπα (-5,11%), εμφανίστηκε εκ νέου η εντολή αγοράς στα 0,4720 ευρώ για την Newsphone (0%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Πετρόπουλος (-0,89%), τα αποτελέσματα επανέφεραν τους αγοραστές στον Παπουτσάνη (+3,87%), ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε ανοδική αντίδραση η ΕΛΧΑ (+1,07%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την MIG (-3,70%), “δίπλωσε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακάτ (+3,46%), ενώ ξαφνική αφύπνιση των αγοραστών σημειώθηκε στην Performance Technologies (+6,45%) που συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν οι “sellers”, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, χαμηλότερα των 630 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 605 – 600 και 582 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη, σημαντική, αντίσταση στις 682 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσει να “αισθάνεται άβολα”, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1568 – 1571 μονάδων, ενώ οι τεχνικές ανησυχίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, με το σημερινό “γλίστρημα” χαμηλότερα των 1547 μονάδων, κίνηση που μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1530 – 1524, 1504, 1492 και 1430 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 1650 μονάδων, επαναφέρει το ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο ΓΔ εξακολουθεί να συναντά ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 680 μονάδων, καταγράφοντας χαμηλότερα υψηλά κάθε φορά. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά απορροφάται σταθερά στην περιοχή των 640 - 630 μονάδων. Με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθεί η συσσώρευση μεταξύ 635 - 685 μονάδων, που παραμένει και το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα. Σε περίπτωση πτωτικής διάσπασης και των 630 μονάδων, θα δημιουργηθεί νέο πτωτικό κύμα. Ο ΔΤΡ συναντά σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 400 μονάδων αλλά και ισχυρή στήριξη στην περιοχή 350 - 340 μονάδων. Χωρίς σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, εκτιμούμε ότι αυτό το trading range θα διατηρηθεί. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείται πάνω από την περιοχή των 335 - 340 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελληνική Αγοράς, προβληματίζει τους Εμπλεκόμενους, οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η απαισιοδοξία και η απογοήτευση μεγαλώνουν, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες στον Τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερες από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή. Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτεί ρευστότητα & πόροι άμεσα στις Επιχειρήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα “κόκκινα” δάνεια, εντείνουν τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας.

Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζονται “επί του διαδικαστικού”, αυξάνοντας την ανησυχία, ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενες Χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε.

Το μόνο θετικό στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων της Ελληνικής ομολογιακής Αγοράς, με το 10ετες κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,10%. Το φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην πολιτική της ΕΚΤ, για όσο συνεχίζεται, δίνει χρόνο στην Ελληνική Κυβέρνηση για περαιτέρω κινήσεις ενίσχυσης της πραγματικής Οικονομίας.

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν άλλαξε. Μόνο η έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680 - 690 μονάδες ΓΔ και 1650 - 1660 FTSE25, θα βοηθήσει στην αλλαγή σκηνικού.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια σχηματισμού ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή. Σε αυτό συνηγορούν οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί όγκοι της Ελληνικής Αγοράς, αλλά και η εμφανής αδυναμία να ακολουθήσει τους Ευρωπαϊκούς δείκτες στις ανοδικές αντιδράσεις τους ενώ στις διορθώσεις τους, προπορεύεται και υπερβάλει σε πτώση.

Το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα, ψάχνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε επιμέρους προεπιλεγμένες ποιοτικές μετοχές, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας & ποιοτικού διαχρονικού management.

Συμπερασματικά, η ψυχολογία των Επενδυτών είναι ευμετάβλητη, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Διεθνή Οικονομία. Η Αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής χωρίς όγκους. Οι αποκοπές των μερισμάτων από Δεικτοβαρείς μετοχές ολοκληρώνονται και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω, αν και από τις πρώτες παρουσιάσεις τριμήνων των Εισηγμένων γίνεται φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

“Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να κατευθύνονται και στην πραγματική Οικονομία και όχι σχεδόν αποκλειστικά στις Αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Όσο δεν και αν θέλουν οι Αγορές να μας πείσουν ότι επιτίθενται, μάλλον το κάνουν αμυνόμενες…”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.

Ήπιες απώλειες για το Ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα το Πετρέλαιο.

Κατοχυρώνονται κέρδη σε Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $9250 υποχωρεί το Bitcoin.

Ανέκαμψαν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Μάιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 9% σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 13,8% και 12% αντίστοιχα. Προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ.

“Στα 350 δισ. λίρες ($442 δισ.) θα αυξηθεί ο δανεισμός της Βρετανικής Κυβέρνησης φέτος, μετά τις νέες δαπάνες για την Covid-19 που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak, ενώ θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο”, ανέφερε σήμερα κορυφαίο think tank.

“Τον Μάρτιο, η Κυβέρνηση προέβλεψε έλλειμμα περίπου 50 έως 60 δισ. λιρών φέτος. Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι θα μπορούσε να είναι περίπου 350 δισ. στερλίνες”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του IFS Carl Emmerson.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στα 1,314 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουλίου από 1,41 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μικρότερη πτώση, στα 1,375 εκατ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο ανάσχεσης της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Bloomberg διολίσθησε 0,4 μονάδες, στις 42,9 μονάδες, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 52.717 και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 23.820, σε σχέση με τον Μάρτιο. Η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει πως αυτοί που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες, ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Στην επί τα χείρω αναπροσαρμογή των προβλέψεών του για την ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του Απριλίου, προχώρησε το ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 7,5%, έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης. Στο δυσμενές σενάριο με την πανδημία να συνεχίζεται, η ύφεση εκτοξεύεται στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης 9% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.

Σημειώνεται ότι το 7,5% και το 10,5% των σεναρίων αφορά την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα στο σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5%, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, ενώ στο δυσμενές σενάριο, με την ονομαστική ύφεση στο 10,5%, η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%.

Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας σε άνω του 19%, ενώ στο δυσμενές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 646,53 (+0,85%) και 635,09 μονάδες (-0,93%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 635,94 (-0,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 636,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,66%.

Ο τζίρος στα 54,5 εκατ., από τα οποία τα 10,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΠΕΤΡΟ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ και με το θετικό ο ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Fourlis και στο χαμηλό οι Εθνική και Πειραιώς.

Ισορρόπησε προς το τέλος η αναλογία ανοδικών (51) – πτωτικών (48) μετοχών, όμως 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---XΠΑ

Συνεχίστηκε η “νηοπομπή” αρνητικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.951 συμβόλαια).

Στα 5.578 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.615 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.123, 1.017 για τον Ιούλιο και 106 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.535) κινήθηκε μεταξύ 1.532 και 1.562 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.182), Alpha Bank (10.566), Πειραιώς (2.290), ΔΕΗ (223), Ελλάκτωρα (112), Εθνική (6.394), MIG (1.372), ΑΔΜΗΕ (164), Μυτιληναίο (178), Jumbo (109), ΟΠΑΠ (107), ΟΤΕ (260).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.008, MIG 40.772, Alpha Bank 85.078, Εθνική 27.399, ΔΕΗ 10.525, Πειραιώς 14.621, Ελλάκτωρα 10.532.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                  NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.486.068 τεμ., (από 43.484.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.566.701 τεμ. (20.566.701), ΔΕΗ 5.848.256 τεμ. (5.848.256), Eurobank 49.692.200 τεμ. (49.692.200), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 10.101.113 (10.101.113), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων