Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Χρειάστηκε μια δεκαετία και πλέον στις ελληνικές τράπεζες για να μειώσουν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) σε μονοψήφιο νούμερο και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους όπως όλα δείχνουν.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν με τις προκλήσεις.

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους είναι να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.

Κι αυτό γιατί σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι της κεφαλαιακής βάσης τους είναι η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Δημοσίου.  

Αν ήταν να κατατάξουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κριτήριο τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έλαβαν το 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία θα εντάσσονταν οι χώρες που εφάρμοσαν λιγότερα μέτρα στήριξης το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Στη δεύτερη κατηγορία θα εντάσσονταν εκείνες που λίγο-πολύ έδωσαν την ίδια οικονομική στήριξη με πέρυσι και στην τρίτη κατηγορία, εκείνες που έλαβαν συγκριτικά περισσότερα μέτρα το 2021.

Οι οπαδοί της χαλαρής νομισματικής πολιτικής όπως οι Λαγκάρντ και ο Στουρνάρας είναι η πλειοψηφία στα εκτελεστικά όργανα της ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, οι «περιστέρες», όπως αποκαλούνται, ποντάρουν πολλά στο σενάριο του προσωρινού πληθωρισμού, που θα υποχωρήσει αργότερα μέσα στο 2002. Για το 1ο τρίμηνο του 2022 δεν αποκλείουν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να χτυπήσει το 4%.

Αντίθετα, τα «γεράκια», που είναι η μειοψηφία, προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει και ζητούν σταδιακή άρση των χαλαρών μέτρων από τώρα. 

Την πεποίθησή του ότι  η εξαγορά του ομίλου της Chipita από τον αμερικανικό όμιλο της Mondelez International, που είχε γνωστοποιηθεί τον Μάιο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, εξέφρασε άτομο που είναι κοντά στη συναλλαγή. Θυμίζουμε ότι το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές. 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται επίσης οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του ομίλου της Viva Wallet στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των διεργασιών.  

Λίγο πιο κάτω από τα 350 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου πακέτου από την υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο, η επίπτωση στο πρωτογενές έλλειμμα θα περιορισθεί, με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 7,1% του ΑΕΠ για φέτος.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έκτακτη καταβολή μισού μισθού στους ενεργούς υγειονομικούς, περίπου 900 ευρώ, που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, την καταβολή 250 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

v