Χρηματιστήριο: Πάρτι σε όμιλο ΓΕΚ, Motor Oil και Mytilineos

Εντυπωσιακό κλείσιμο για τη συνεδρίαση με τους επενδυτές να εστιάζουν σε συγκεκριμένα blue chips κα τον ΓΔ να αναρριχάται στις 1.417 μονάδες. Στα 4 ευρώ το κλείσιμο της Πειραιώς. Πτώση για Cenergy, πίεση στη ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Πάρτι σε όμιλο ΓΕΚ, Motor Oil και Mytilineos

Συνεδρίαση δύο ημιχρόνων, η προτελευταία της εβδομάδας, όπου στο πρώτο ημίχρονο ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ στο δεύτερο μισό οι αγοραστές ανέβασαν στροφές και με επιλεκτικές αγορές σε Δεικτοβαρείς τίτλους, πέτυχαν την κίνηση του Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

Σταθερά σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα παρουσίασαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να πάρουν κεφάλι και να το διατηρήσουν μέχρι την “τελική ευθεία”, όταν και προσπέρασαν οι “πράσινοι”.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω εντεινόμενων φημών, για επερχόμενες μετοχικές εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή (+7,23%) (για την επιστροφή των σεναρίων, έστω και με σχετικά χαμηλότερες, των αρχικών, τιμές, είχε προϊδεάσει η στήλη), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου. Από κοντά και η μετοχή της Μητρικής ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,72%), με επίσης τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κλείσιμο σε υψηλά 24ετιας και πλέον.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα στοιχεία που ήλθαν από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο σε ετήσια και μηνιαία βάση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 1,6% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,1%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,6%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 2% σε ετήσια βάση, οριακά πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 1,9%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, DAX και CAC 40.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται περισσότερο από ευδιάκριτο πως τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στις μετοχικές Αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν τις Καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από τη Fed”, δήλωσε στο Bloomberg ο Γιάννης Στουρνάρας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μέχρι οι Τραπεζικές μετοχές να επιστρέψουν σε ανοδικό βηματισμό, το επικρατέστερο σενάριο θέλει το Χ.Α. να μετατρέπεται σε Αγορά μετοχών και όχι δεικτών, με τους τίτλους να διαμορφώνουν τάση από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνονται και από τις φήμες που θα κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, σημαντικά δείγματα γραφής θα δώσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αφού το Χ.Α. θα έχει “ξεμπερδέψει” με τις “εκκρεμότητες” της Παρασκευής (το μεσημέρι το triple witching Μαρτίου, στις τελικές δημοπρασίες το rebalancing του FTSE-Russel και το βράδυ η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s).

Τεχνικά και όσον αφορά τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αυτά καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, μέχρι ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει με συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τις 1417 μονάδες και ο FTSE25 πάνω από τις 3440 μονάδες.

Τα στοιχεία από τον πληθωρισμό χονδρικής στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται άνοδος των αποδόσεων για όλους του Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,67% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,25% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,143% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μεταξύ 1397,23 (-0,19%) και 1416,92 μονάδων (+1,22%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1416,92 (+1,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1417,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,27%.

Ο τζίρος στα 202,7 εκατ., από τα οποία τα 27 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΑΑ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 202,7 εκατ., τα 180,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ουσιαστικά ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έβγαλε τις περισσότερες πωλήσεις και έχασε και την ανοδικότητά του, σε σχέση με τους υπόλοιπους, με το ‘stop’ στο 1269. Οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν καλύτερη τεχνική εικόνα. Η ρευστότητα παραμένει μεγάλη, οπότε δεν είναι εύκολο να δούμε την άμεση πτωτική κίνηση της Αγοράς. Αύριο είναι η τριπλή λήξη Παραγώγων και αμέσως μετά θα έχουμε καλύτερη εικόνα”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ώθηση από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, συνεχίζει να τροφοδοτεί την επενδυτική ψυχολογία”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Τα αποτελέσματα είναι στο προσκήνιο, οι δεύτερες αναγνώσεις και οι προοπτικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η πλειονότητα των ανακοινώσεων είναι υψηλότερες των εκτιμήσεων και οι προτάσεις για τα μερίσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές”, σημειώνει η Beta Sec.

"Στάση αναμονής για τον Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό 13 ετών που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στα θετικά προσμετράται η αποφόρτιση των ταλαντωτών τάσης και η βελτίωση του τζίρου, απόρροια και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Πειραιώς.

Η αριθμητικά υψηλή θετική συσχέτιση (correlation) του ΓΔ με τους ξένους δείκτες, που αγνοούν επιδεικτικά τη λέξη "διόρθωση" εδώ και ένα τετράμηνο, έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη "μαγιά" για την ανατίμηση των Assets της Λεωφόρου Αθηνών.

Στα καθ' ημάς, οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας, που μεταφράζονται στην προοπτική γενναιόδωρων μερισμάτων, συντηρούν θεμελιωδώς το εν κινήσει “bull market”.

Οι προσδοκίες επίτευξης μιας νέας χρονιάς - ρεκόρ σε επίπεδο “bottom line” των Εισηγμένων παραμένει στο τραπέζι.

Σε αυτά τα πλαίσια λογιστικά κέρδη εμφανίζουν και οι “πολύπαθες” Ελληνικές συστημικές Τράπεζες, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν, μεταξύ άλλων, η εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και το "υψηλό" σταθμισμένο επιτοκιακό spread δανείων - καταθέσεων που προσφέρουν.

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην καλοδεχούμενα υψηλή ζήτηση για τις μετοχές του placement της Τράπεζας Πειραιώς από Εγχώριους και Ξένους Επενδυτές, ενώ παράλληλα δίνουν ‘πάτημα’ στους Διεθνείς Οίκους για την έκδοση θετικών εκθέσεων αποτίμησης”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) & πιστοποιημένος από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Κύπρου).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), TITC (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί πως όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (ΑΛΦΑ -0,62%, ΕΤΕ +2,09%, ΕΥΡΩΒ +0,39%, ΠΕΙΡ 0%).

Μεταξύ 1202,96 (+0,44%) και 1191,19 μονάδων (-0,54%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1202,38 (+0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1204,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,61%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1269 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1059 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1051 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ολική επαναφορά σε επίπεδο εξωστρέφειας αποτελεί για τη Eurobank η απόφαση να επενδύσει μέρος των υπερκερδών που κατέγραψε τη διετία 2022 - 2023, από την άνοδο των επιτοκίων και την ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στην επέκτασή της στο εξωτερικό, αποκτώντας το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου Eurobank, για την τριετία 2024 - 2026, προβλέπει ότι περίπου 50% των ετήσιων κερδών θα προέρχεται από τις δραστηριότητες εξωτερικού, σηματοδοτώντας την πλήρη επάνοδο της Τράπεζας στις προ κρίσης χρέους προοπτικές και δημιουργώντας βάσεις επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, ανεξαρτήτως της πιθανής αποκλιμάκωσης επιτοκίων”.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-0,26%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,40%), CENER (-1,38%). Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Κατά τέσσερις βαθμίδες αναβάθμισε ο Διεθνής, Μη Κυβερνητικός, Οργανισμός Carbon Disclosure Project την ΔΕΗ από “D-”, σε “Β-”, σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των Λιγνιτικών Μονάδων, ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 12,06 ευρώ (κλείσιμο 29/2) κινείται η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,26%), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 10,60 – 10,54 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 12,18 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Motor Oil (+5,82%), προσπαθώντας να διακόψει την τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση, που έχει ξεκινήσει από τα 27,80 ευρώ (κλείσιμο 8/3). Η επόμενη στήριξη στα 25,90 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 28,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Με κίνητρο από το συνεχιζόμενο μπαράζ θετικών εκθέσεων, επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της Μυτιληναίος (+3,40%).

Υψηλότερη τιμή - στόχο, στα €46 (από €41 προηγουμένως) δίνει και η Pantelakis Sec. για τη Μυτιληναίος με νέα έκθεση, ενώ εντάσσει τη Χρηματιστηριακή στο group των αναλυτών που δίνουν στη μετοχή τιμή - στόχο άνω των €45, μαζί με τις Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, Euroxx, Optima και Edison.

Τεχνικά, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 36,98 ευρώ και με πρώτη στήριξη στα 35,56 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+79,28%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+78,98%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+75,27%), ΒΙΟΤ (+62,5%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+56,67%), ΓΚΜΕΖΖ (+55,38%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,27%) και REALCONS (+47,53%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΒΕ (+1,60%), ΔΡΟΜΕ (+1,93%), ΝΑΥΠ (+0,88%), ΜΙΝ (+0,75%), ΦΛΕΞΟ (+1,85%), ΑΚΡΙΤ (+1,01%), ΤΖΚΑ (+0,29%), MED (+0,43%) και ΙΝΤΕΤ (+1,14%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην ΦΡΙΓΟ (+8,02%).

Σε νέα υψηλά 23 μηνών η Κυριακούλης (+3,01%).

Μέχρι τα 0,465 ευρώ (+5,68%) αναρριχήθηκε η Centric (+1,14%), όμως βρήκε μεγάλη προσφορά και υποχώρησε άτακτα.

Τρία “πακέτα”, συνολικά 1143585 τεμ. με σημαντικό discount, στα 4,80 ευρώ, πέρασαν για την ΙΝΚΑΤ (0%).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+1,57%) και Ελινόιλ (+3,65%).

Αύξησε συναλλαγές η Μοτοδυναμική (+4,67%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Q&R (+2,35%), Δρομέα (+1,93%) και Profile (+1,12%).

Μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασε η Εβροφάρμα (+6,82%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Realcons (+4,58%) και Κρι Κρι (+0,42%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1290 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1275 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3135 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3097 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες και μικτές μεταβολές στην Ευρώπη, με ελεγχόμενη διόρθωση οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει για ψηλότερα το Πετρέλαιο, προς το 1,0886 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2160 κατηφορίζει ο Χρυσός, προς τα $25,0 το Ασήμι.

Ο Χρυσός είναι η νούμερο 1 επιλογή στις Αγορές Εμπορευμάτων για τη JP Morgan που “βλέπει” την τιμή του να μπορεί να εκτιναχθεί στα $2500 δολάρια ανά ουγκιά φέτος, καθώς η Αγορά τείνει να αναθερμαίνεται. Σύμφωνα με τον Οίκο, “για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζεται επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ένα καλό σημείο και δεν θα αναζωπυρωθεί και ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων”.

“H ζήτηση για Χρυσό άγγιξε επίπεδα ρεκόρ το 2023, καθώς οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις και η αδυναμία της Οικονομίας της Κίνας ώθησαν τους επενδυτές προς το ασφαλές Περιουσιακό Στοιχείο”, αναφέρει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Οι συνολικές συναλλαγές Χρυσού ανήλθαν σε 4899 τόνους πέρυσι, σε σύγκριση με 4741 τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και των ροών αποθεμάτων που αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στα αποθέματα των Αγορών Εμπορευμάτων.

Οι αγορές των Κεντρικών Τραπεζών ξεπέρασαν τους 1000 τόνους Χρυσού για δύο συνεχόμενα έτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του WGC, “η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος Αγοραστής Χρυσού με 225 τόνους πέρυσι, ανεβάζοντας το απόθεμά της σε 2235 τόνους”.

Προς τα $70700 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3890 το Ethereum.

“Τον επόμενο μήνα, στην Αγορά του Bitcoin αναμένεται και η πρακτική του ‘halving’, δηλαδή του περιορισμού της προσφοράς νέων Νομισμάτων κατά το ήμισυ. Η ζήτηση για ETFs, η περιορισμένη προσφορά και οι προβλέψεις για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, διαμορφώνει τις συνθήκες για μια ‘Αγορά ταύρων’ στα Κρυπτονομίσματα”, τονίζουν όλο και περισσότεροι αναλυτές.

O επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι “οι αξιωματούχοι θα έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού στη συνεδρίαση του Ιουνίου”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 209000, από 210000. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 218.000.

“Περισσότερες Εταιρείες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών σε όλο τον Κόσμο, μέχρι στιγμής, από τον Ιανουάριο φέτος, από ότι σε οποιαδήποτε άλλη αρχή του έτους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση”, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης S&P Global.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 97,2 δισ. ευρώ.

Ισχυρά θα παραμείνουν τα Τραπεζικά περιθώρια κέρδους και το 2024”, εκτιμά ο Οίκος αξιολόγησης DBRS.

Η Morgan Stanley και η Deutsche Bank ξεκινούν την κάλυψη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με συστάσεις “equalweight” και “hold” και τιμές - στόχους τα 8,70 και τα 8,80 ευρώ, αντίστοιχα.

Η Citi προχωρά σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για την TITC στα 30 ευρώ, από 26 ευρώ προγενέστερα, με τη σύσταση “buy”, αλλά και την επιλογή ως “top pick” από τις Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης να διατηρείται.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Motor Oil, ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (242.900 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.824 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.547 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 553 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 891 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 8 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.542, 1.625 για τον Μάρτιο, 1.875 για τον Απρίλιο και 42 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.419,5), κινήθηκε μεταξύ 3.371,25 και 3.431 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 239, 239 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.199,5), κινήθηκε μεταξύ 1.192 και 1.199,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 40, 0 για τον Μάρτιο, 0 για τον Απρίλιο, 20 για τον Μάιο και 20 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.344,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Eurobank, 5.500 Lamda Development, 12.299 Αεροπορία Αιγαίου, 5.036 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.790), Πειραιώς (35.741), Εθνική (11.938), ΔΕΗ (7.923), Alpha Bank (105.420), Ελ. Πετρέλαια (2.394), Τέρνα Ενεργειακή (4.005), ΕΧΑΕ (6.034), ΕΛΧΑ (2.265), ΑΔΜΗΕ (11.231), ΓΕΚ (3.384), Μυτιληναίο (1.935), Cenergy (1.675), Viohalco (3.321), Ελλάκτωρα (3.523), Lamda Development (1.919), Αεροπορία Αιγαίου (2.694), ΟΤΕ (4.095), Άβαξ (564), Fourli (385), Motor Oil (218), Ιντρακόμ (6.035), Ιντρακάτ (1.761), Autohellas (101), ΕΥΔΑΠ (216), ΟΠΑΠ (1.918), TITC (150).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 74.734, Πειραιώς 35.821, Eurobank 14.474, ΑΔΜΗΕ 13.853.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.185.248 τεμ., (από 59.726.478 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.223.089 τεμ. (34.834.141), ΟΠΑΠ 1.617.619 τεμ. (1.617.619), Εθνική 13.716.818 τεμ. (13.896.428), ΟΤΕ 1.793.775 τεμ. (1.793.775), Πειραιώς 8.617.835 τεμ. (895.291).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v