DR. MONEY

Τα πακέτα δεν φέρνουν πάντοτε την ανάπτυξη

Τα πακέτα δεν φέρνουν πάντοτε την ανάπτυξη

Από το 1981 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει τεράστια κοινοτικά κονδύλια αλλά οι οικονομικές επιδόσεις της είναι αναλογικά φτωχές.  Καλό λοιπόν το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ας κρατάμε την μπάλα χαμηλά.

Μήπως κάνουμε λάθος;

Μήπως κάνουμε λάθος;

Η καραντίνα θεωρείται η σωστή απάντηση στην υγειονομική κρίση στη χώρα μας παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος. Αν όμως είναι έτσι, τότε το γρήγορο άνοιγμα των συνόρων είναι λάθος.  Και τα δυο δεν μπορεί να είναι σωστά.

Διάσωση επιχειρήσεων, όχι ιδιοκτητών 

Διάσωση επιχειρήσεων, όχι ιδιοκτητών 

Το κράτος θα πρέπει να βοηθάει επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει δωρεάν γι’ αυτούς που πήραν το ρίσκο.

Οι «άθλιοι» της πανδημίας

Οι «άθλιοι» της πανδημίας

Η ύφεση θα είναι βαθιά το 2020 και τα μαθηματικά προϊδεάζουν πως η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει στα περσινά επίπεδα πριν από το 2022, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι χαμένοι θα είναι πολλοί, όμως κάποιοι θα είναι μόνοι και αβοήθητοι.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η κυβέρνηση έχει σπεύσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, επιβάλλοντας μειώσεις σε ενοίκια, αλλά δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Περιμένοντας το νέο «δωράκι»

Η προσμονή ενός δώρου ίσως είναι πιο ωραία από τη στιγμή που το παίρνεις στα χέρια σου. Ακόμη και αν πρόκειται για πολύ ρευστό.

Οι αετονύχηδες προκαλούν ανησυχία

Το κράτος προχωρά στην παροχή ρευστότητας σε εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος θα «κοκκινίσει». Όμως, οι ανησυχίες ενισχύονται από κάτι ακόμη.

Με τα λεφτά των άλλων

Για αρκετούς, η επιστρεπτέα προκαταβολή και τα δάνεια με κρατική εγγύηση είναι σανίδα σωτηρίας, όμως για άλλους, συνιστούν ευκαιρία για αρπαχτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποπληρωθούν απ’ όσους πληρώνουν φόρους.

Να πάρουμε ή όχι φθηνό δάνειο από τον ESM; 

Η πανδημία έχει αυξήσει το έλλειμμα και τις χρηματοδοτικές δαπάνες του κράτους. Θα έπρεπε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων του ESM για την πανδημία; 

Κι όμως η Ελλάδα θα βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα

Υπάρχουν δημοσιονομικά εργαλεία που μπορεί να δημιουργήσουν αυταπάτες και να κρύψουν κρατικό δανεισμό. Το έχουμε δει στο παρελθόν, το ξαναβλέπουμε και φέτος.

Μια έκπληξη και η ΕΚΤ στρώνουν το έδαφος

Πρώτα το χέρι στην τσέπη, μετά κρατική βοήθεια 

Προς μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

H κατανάλωση δεν διατάσσεται

Τα οριζόντια μέτρα δεν είναι λύση

O κορωνοϊός και η παγίδα του Θουκυδίδη

Γιατί η Γερμανία «αγάπησε» το QE της πανδημίας

Η κρατική ενίσχυση να έχει αντίτιμο

Οι εκπτώσεις δεν βγάζουν σε καλό 

Τι θα κρίνει το βάθος της ύφεσης 

v