Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

DR. MONEY

Επιστροφή στη δεκαετία του 1920;

Επιστροφή στη δεκαετία του 1920;

Καπιταλισμός χωρίς αποτυχία είναι σαν τον παράδεισο χωρίς την κόλαση, λένε μερικοί. Όμως, μια δεκαετία ακτιβισμού από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις έχει κάνει κάτι μαγικό. Να υιοθετήσουμε τη λογική της δεκαετίας του 1920.

Επενδύσεις με απονομή δικαιοσύνης

Επενδύσεις με απονομή δικαιοσύνης

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία, για την οποία όλοι μιλούν χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά, με θύμα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

H «μυστική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

H «μυστική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αν η Ελλάδα κατορθώσει να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές να μειώσουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα το οφείλει εν μέρει σε κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο.

Η Ελλάδα και το ράλι των ρομπότ

Η Ελλάδα και το ράλι των ρομπότ

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ειδικούς λόγους για να κάνει ράλι, με προεξέχον το πολιτικό ρίσκο. Το ίδιο συμβαίνει, αλλά για άλλους λόγους, με τις μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν θα λείψουν ποτέ. Όμως, μια στο τόσο, μπορούν τα κόμματα εξουσίας να συμφωνούν σε κάτι σημαντικό. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά.

Από το brain drain στο... φόρο drain

Η φυγή εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης έχει διάφορες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία. Το ίδιο ισχύει για τη φυγή άλλων σε χώρες του εξωτερικού για φορολογικούς λόγους.

Το «μυστικό» με την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Όταν η οικονομική λογική μπλέκεται με τις πολιτικές σκοπιμότητες, το αποτέλεσμα δεν είναι συνήθως ιδανικό. Στο θέμα της αποπληρωμής του ΔΝΤ υπάρχει ένα ζήτημα με σημαντικές συνέπειες, που δεν έχει αναδειχθεί αλλά υφίσταται.

Οι φόροι δεν είναι λύση

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό κράτος δαπανά και εισπράττει περισσότερα ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και την Πορτογαλία. Ως πότε όμως;

Οι κεντρικές τράπεζες υπονομεύουν το σύστημα

Οι καπιταλιστές δεν ξέρουν πώς να μοιράσουν την πίτα σωστά και οι σοσιαλιστές δεν ξέρουν πώς να τη μεγαλώσουν, λένε μερικοί. Η άνοδος των λαϊκιστών δείχνει πως το σύστημα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Πώς, όμως, όταν υπονομεύεται εκ των έσω;

Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε

Αν υπάρχει μια θεραπεία δια πάσα νόσο της ελληνικής οικονομίας, αυτή είναι η ανάπτυξη. Όμως, ούτε διατάσσεται από πολιτικούς ούτε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν νέα εμπόδια.

Να βγει κανείς ή να μη βγει στις αγορές;

Τα συν και πλην των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Η εποχή των μονοπωλίων

Πολιτική εναντίον οικονομικής λογικής

Οποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά

Ρύθμιση με τα λεφτά των άλλων

Το «μυστικό» βρίσκεται στα μετρητά

H φούσκα των κεντρικών τραπεζών

Απρόβλεπτο «μπόνους» για το ελληνικό χρέος

Ο Πειραιάς και η «απειλή» της Τεργέστης