Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Υπερχρεωμένη αλλά χαλαρή η Ελλάδα

Υπερχρεωμένη αλλά χαλαρή η Ελλάδα

«Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, αυτό ποτέ μην το ξεχνάς», λέει ένα παλιό τραγούδι της Μαίρης Λίντα και του Μανώλη Χιώτη. Στη σύγχρονη Ελλάδα, το τραγούδι θα μπορούσε να λέει «η υπερχρέωση θέλει καλοπέραση». 

Από το έλλειμμα στις καταπατήσεις: Tι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Από το έλλειμμα στις καταπατήσεις: Tι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Από τις καφενειακού τύπου ανταλλαγές στη Βουλή μέχρι τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων αντί μικρού αντιτίμου και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ένα πράγμα δεν αλλάζει διαχρονικά. Τα χούγια. 

Οι αγορές υποτιμούν το ελληνικό πολιτικό ρίσκο

Οι αγορές υποτιμούν το ελληνικό πολιτικό ρίσκο

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, CDS και μετοχών εδώ και καιρό, θα πρέπει να συμπεράνει ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών τούς είναι αδιάφορο.

Με παροχές δεν κερδίζονται πλέον εκλογές

Με παροχές δεν κερδίζονται πλέον εκλογές

Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε νωρίς και δεν πρόλαβε να αλλάξει το πελατειακό σύστημα, που είναι το ημιεπίσημο δόγμα της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. 

Η Τουρκία, τα F16 και η ισλαμική μαντίλα

Η Τουρκία, τα F16 και η ισλαμική μαντίλα

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι γιορτάζουν την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Ανεξαρτησίας από τους Έλληνες; Λίγοι. Πώς όμως η Ελλάδα μπορεί να χαράξει σωστή πολιτική για θέματα όπως τα F-16, όταν δεν ξέρει τι γίνεται στο εσωτερικό της αντιπάλου της;

Ανάπτυξη με μείωση του πληθυσμού δεν γίνεται 

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 383 χιλ. περίπου την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα, ο πληθυσμός της Τουρκίας αυξήθηκε  σε 85 εκατ. το 2021 από 27,5 εκατ. το 1960. Η μείωση υπονομεύει τόσο την εθνική οικονομία όσο και την εθνική ασφάλεια.

To χρυσοφόρο carry trade των τραπεζών

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ελάφρυνε το δημόσιο χρέος κατά την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, αλλά αποδείχθηκε επώδυνο για τα νοικοκυριά, τις τράπεζες και τους μετόχους τους. Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι και σίγουρα δεν είναι έτσι τα τελευταία χρόνια.

Το 10ετές ομόλογο, ο Φεβρουάριος του 2010 και οι τράπεζες 

Η Ελλάδα θα μπορούσε χθες να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2023 από την πώληση του 10ετούς ομολόγου, εισπράττοντας 7 δισ. ευρώ, αλλά δεν το έπραξε. Η σύγκριση με τον μοιραίο Φεβρουάριο του 2010 και τα συμπεράσματα.  

Ξέρουν να αυξάνουν τις τιμές αλλά όχι να τις μειώνουν

Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος της τιμής των λιπασμάτων έδωσε το έναυσμα για την αύξηση της τιμής πολλών αγροτικών προϊόντων. Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν πέσει, αγρότες και μεσάζοντες δεν τις μειώνουν.

Τα κοινοτικά κονδύλια που έγιναν ντουβάρια, αμάξια

Η Ελλάδα δεν θα ήταν τόσο υπερχρεωμένη και οι πολίτες της θα είχαν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, αν σημαντικό μέρος του πακτωλού κοινοτικών κεφαλαίων που εισέρρευσαν στη χώρα από το 1981 δεν πήγαιναν σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταθέσεις. 

Ο Κωνσταντίνος, οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα

Οι ρυθμίσεις των φόρων δεν είναι πανάκεια

Πολιτικά παίγνια με τον κατώτατο μισθό

Το αίνιγμα που ζητάει απάντηση

Μήπως βγάζουμε τα μάτια μας;

Τα επιτόκια καταθέσεων «φωνάζουν» για περισσότερες τράπεζες

Οι ελλείψεις σε φάρμακα δεν θα εκλείψουν σύντομα

Δεν ξέρουμε από πού θα μας έλθει

Τα μεγάλα ρίσκα του 2023

Η μικρή «επένδυση» που μπορεί να αξίζει δισ. ευρώ 

v