DR. MONEY

Πού είναι οι αυτόκλητοι τιμωροί (vigilantes) των αγορών;

Πού είναι οι αυτόκλητοι τιμωροί (vigilantes) των αγορών;

Αν πιστεύετε ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορείτε να ποντάρετε στην εκλογή της και να υπερδιπλασιάσετε τα λεφτά σας εντός 2 εβδομάδων. Όμως, είτε αυτή εκλεγεί είτε ο Τραμπ, ένα πράγμα δεν αλλάζει και ίσως βολεύει τις «περιστέρες» της ΕΚΤ. 

Δουλεύουμε πολλές ώρες αλλά παράγουμε λίγα

Δουλεύουμε πολλές ώρες αλλά παράγουμε λίγα

Όσες αυξήσεις μισθών κι αν αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο, το βιοτικό επίπεδο του λαού δεν πρόκειται να ανέβει σε μόνιμη βάση, αν η παραγωγικότητα εργασίας δεν αυξηθεί σημαντικά.   

Αναθεώρηση του ΑΕΠ εναντίον αναβαλλόμενων τόκων

Αναθεώρηση του ΑΕΠ εναντίον αναβαλλόμενων τόκων

Η ανοδική αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 5 δισ. ευρώ δεν αλλάζει ούτε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ούτε τη διάρθρωσή της. Βοηθά όμως στην αντιστάθμιση μιας άλλης ανεπιθύμητης εξέλιξης.  

Η διαφθορά στην υγεία θέλει ελέγχους και αυστηρή τιμωρία

Η διαφθορά στην υγεία θέλει ελέγχους και αυστηρή τιμωρία

Επί δεκαετίες, πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύθηκαν την έλλειψη μηχανογράφησης του ΙΚΑ για να θησαυρίσουν. Την εποχή της ψηφιοποίησης, φαινόμενα διαφθοράς όπως η υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά.  

Οι αβέβαιες αμερικανικές εκλογές, το δολάριο κι εμείς 

Οι αβέβαιες αμερικανικές εκλογές, το δολάριο κι εμείς 

Τέτοια εποχή, κάπου 8 χρόνια πριν, η Χ. Κλίντον θεωρείτο σίγουρη νικήτρια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αλλά έχασε από τον Ντ. Τραμπ. Τώρα, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο αλλά ο Τραμπ έχει τη δυναμική. Οι αγορές, το δολάριο και η Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ένα επιτυχημένο κράτος

Από το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους το 1830, που επιδόθηκε στην Υψηλή Πύλη από τους πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων, έως σήμερα, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Όμως, δεν είναι επιτυχημένο κράτος. Το Νόμπελ Οικονομικών του 2024 δίνει την εξήγηση. Εν μέρει.

Το παζλ των υψηλών τόκων για το δημόσιο χρέος 

Η ιστορία της 1ης δεκαετίας του 21ου αιώνα μάς δίδαξε ότι δεν αρκεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης για να μην πέσει η χώρα στην παγίδα του χρέους. Θα πρέπει να υπάρχει επίσης δημοσιονομική πειθαρχία. Γι’ αυτό τόκοι ύψους  8 δισ. ευρώ το 2024 δημιουργούν απορίες.  

Με οικονομικό μοχλό την κατανάλωση δεν θα πάμε μακριά

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση για να αναπτυχθεί. Όμως, το παρελθόν διδάσκει ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη οδηγεί μαθηματικά σε αδιέξοδο.

Χωρίς στόρι, ράλι δεν έχει στην αγορά 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να ποντάρει στις συγκριτικά φθηνότερες αποτιμήσεις του και λιγότερο σε ενδεχόμενη αναβάθμισή του από τον FTSE Russell για να βγει από τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών. Όμως, κυρίως, χρειάζεται νέο στόρι.

Ανάπτυξη δεν έρχεται με τόση γραφειοκρατία

Η Ελλάδα έχει σημαντικές προκλήσεις μπροστά της, όπως το δημογραφικό και το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι παραγωγικές επενδύσεις πρέπει να είναι το αντίβαρο για μια εξωστρεφή και βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, τέτοιες θα βλέπουμε με το σταγονόμετρο, αν δεν αλλάξουμε μυαλά.

Τα δύσκολα στα δημόσια οικονομικά έρχονται σε λίγα χρόνια

Η κρίση των ελίτ και η επανάσταση των ποπολάρων

Βγάζουν οι ελληνικές τράπεζες υπερκέρδη; Η σύγκριση με την ευρωζώνη

H σύγκλιση των αποδόσεων Ελλάδας-Γαλλίας και τα λογιστικά τρικ του παρελθόντος

H σύγκρουση στη Μ. Ανατολή δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη

Πού βρίσκεται το ουδέτερο επιτόκιο;

Ακριβή η Ελλάδα για τουρισμό

Τι θα κοστίσει στους Έλληνες καταναλωτές η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο;

Η χώρα θα αφανίσει το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα

Τα χρόνια περνάνε αλλά τα χούγια δεν αλλάζουν όπως δείχνουν τα ταξί

v