Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

H γεωργία δεν θα πρέπει να είναι ψηφοσυλλεκτική

H γεωργία δεν θα πρέπει να είναι ψηφοσυλλεκτική

Αν θέλουμε να έχουμε καλύτερα και ενδεχομένως φθηνότερα γεωργικά προϊόντα, θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο στηρίχθηκε στις κοινοτικές επιδοτήσεις που έγιναν τρακτέρ πολλών αχρείαστων ίππων για επίδειξη, εκτός των άλλων.

Οι μετακλητοί μετανάστες στη γεωργία και το γρηγορόσημο στις ελληνικές πρεσβείες

Οι μετακλητοί μετανάστες στη γεωργία και το γρηγορόσημο στις ελληνικές πρεσβείες

Επιχειρηματίες και άλλοι στον πρωτογενή τομέα τονίζουν ότι δεν έχουν αρκετούς εργάτες. Υπουργοί λένε ότι τα προγράμματα μετάκλησης αλλοδαπών καθυστερούν και εξετάζουν τη νομιμοποίηση 300 χιλ. παράνομων μεταναστών. Όμως, η λύση ίσως βρίσκεται αλλού.

Ο κόσμος αλλάζει αλλά εμείς δεν το βλέπουμε

Ο κόσμος αλλάζει αλλά εμείς δεν το βλέπουμε

Στην Εσθονία, μικρά ρομπότ κάνουν παραδόσεις έτοιμου φαγητού. Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι δυο πλευρές κάνουν ευρεία χρήση drones. Η τεχνολογία δεν σταματά και η ΑΙ αλλάζει την ανθρώπινη ταυτότητα, αλλά η Ελλάδα ζει στον κόσμο της.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ήλθε για να μείνει

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ήλθε για να μείνει

Αποκλιμάκωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών των τροφίμων μπορεί να υπάρξει τους επόμενους μήνες, όμως τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης.    

Φωτιά στην τσέπη μας

Φωτιά στην τσέπη μας

Το πετρέλαιο τροφοδότησε την ανάπτυξη της οικονομίας του 20ού αιώνα ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης. Τον 21ο αιώνα θα θέλαμε να το ξεφορτωθούμε, αλλά δεν μπορούμε. Θα το πληρώσουμε λοιπόν ακριβότερα.

Το πολιτικό σύστημα προτιμά τις σπατάλες από το μετρήσιμο αποτέλεσμα

Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο να ξοδεύουν λεφτά και να κόβουν κορδέλες για νέα έργα παρά να ενεργούν προληπτικά, συντηρώντας τα παλιά. Ούτε προτιμούν την μέτρηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών τους.  

Το τέλος της «οικονομικής καταπίεσης» από τις κεντρικές τράπεζες

Στο τέλος του 2022, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ήθελαν την ΕΚΤ και τη Fed να μειώνουν τα επιτόκιά τους μέχρι τώρα αλλά διαψεύσθηκαν. Οι χαμένοι είναι γνωστοί, όμως υπάρχουν και κερδισμένοι. 

Επαναλαμβάνει η ΕΚΤ τα λάθη του 2008 και του 2011;

To καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, και την Άνοιξη του 2011, με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη σε εξέλιξη, η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια. Θα μπορούσε η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων να είναι το τρίτο λάθος;

Από τη Λιβύη στη Θεσσαλία, ένα τσιγάρο δρόμος

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του 8μήνου δείχνουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές. Όμως, αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει και η άλλη. Θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα της φοροδιαφυγής

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Όμως, η συμπεριφορά αρκετών συμπολιτών μας δείχνει ότι δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Δεν είναι όλα μαύρα στην οικονομία

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών

Μεγάλες μπίζνες μέχρι την επόμενη φυσική καταστροφή

Καλή η αναβάθμιση της DBRS, ακόμη καλύτερη από τον S&P 

Σπεκουλάρουν στη μη αναβάθμιση της Ελλάδας

Πουλάνε «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια στον λαό

Είναι πραγματική ή απλά βολεύει η κλιματική αλλαγή;

Τα market pass τροφοδοτούν τον πληθωρισμό των τροφίμων

Το πολιτικό κόστος διαιωνίζει τη φοροδιαφυγή

v