Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Σπέκουλο: Από τον Γκρήνσπαν στη Λαγκάρντ 

Σπέκουλο: Από τον Γκρήνσπαν στη Λαγκάρντ 

Δεν είναι μόνο οι συμμετέχοντες στην αγορά που συχνά σπεκουλάρουν για να βγάλουν κέρδος. Το ίδιο έκαναν κεντρικοί τραπεζίτες, όπως η κ. Λαγκάρντ της ΕΚΤ η οποία προϊδέασε χθες για αυξήσεις των επίσημων επιτοκίων τους επόμενους μήνες για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες

Κάθε περίοδος έχει τους κερδισμένους και τους χαμένους της. Στη σημερινή συγκυρία, με τον υψηλό πληθωρισμό, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες που δεν θα πρέπει να μείνουν απαθείς.

Déjà vu με νέα κρίση χρέους;

Déjà vu με νέα κρίση χρέους;

Θα θεωρείτο ανόητο και ίσως τρελό να μιλήσει κάποιος για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού τόσο χαμηλό μέχρι πριν λίγο καιρό. Δεν είναι όμως πλέον. Αρκεί ένα λάθος. 

Δεν πάμε καλά

Δεν πάμε καλά

Οι καιροί αλλάζουν, αρκετά πρόσωπα αλλάζουν, όμως πολλές νοοτροπίες, διαδικασίες και δομές δεν αλλάζουν εύκολα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το πολιτικό προσωπικό. Γι’ αυτό το μέλλον είναι προβλέψιμο και δυστυχώς δυσοίωνο.

Η επιστροφή των εκδικητών της αγοράς 

Η επιστροφή των εκδικητών της αγοράς 

Όταν η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική των αρχών οδηγούν σε έκρηξη των τιμών καταναλωτή, θα υπάρχουν τιμωροί που θα παίρνουν την εκδίκησή τους.

Ο πληθωρισμός θέλει το δολάριό του

Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων βρίσκονται στα ύψη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και αλλού. Όμως, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, αν το δολάριο δεν ήταν τόσο ισχυρό. Θα κρατήσει ή όχι;

Σαν να μην τρέχει τίποτα

Μετά από μια δεκαετία κρίσης κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε το ¼ του ΑΕΠ, οι μεν πολίτες θα έπρεπε να είχαν βάλει μυαλό, οι δε αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί, λαμβάνοντας τα μέτρα τους. Δυστυχώς, ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο.

Το χαμένο τρένο και η δύσκολη επιλογή

Όταν η αύξηση του μέσου επιπέδου τιμών οδηγεί σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, οι επιλογές περιορίζονται και δυσκολεύουν. Ιδίως όταν οι αρμόδιες αρχές έχουν αργήσει να λάβουν μέτρα.

Το τελευταίο οχυρό της ελληνικής οικονομίας βάλλεται

Στις αρχές του 2009, κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούσαν για θωρακισμένη οικονομία, αλλά κάπου 15 μήνες αργότερα η χώρα έμπαινε σε μνημόνια. Σήμερα, μιλάμε για χαμηλότερη ανάπτυξη, αλλά η υπονόμευση του βασικού πυλώνα της έχει ξεκινήσει.

Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που αύξησε τόσο πολύ την κατανάλωση φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία. Δεν θα χρειαζόταν να ανησυχεί σήμερα, αν τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει το αυτονόητο.

Ουκρανία: H Ευρώπη είναι το μεγάλο θύμα

Η σούπερ φούσκα φέρνει παγκόσμιο οικονομικό τέλμα

Εξοικονόμηση ενέργειας, οικιακές συσκευές και πολιτικό κόστος

Όταν καθυστερείς, το κόστος μεγαλώνει 

Ο ελληνικός δάκτυλος και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Χρεώνουμε τις επιδοτήσεις του ρεύματος στα παιδιά μας 

Aντίστροφη μέτρηση για το δολάριο λόγω Πούτιν;

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός και ο πόλεμος των νομισμάτων

Από τη Ρεβυθούσα στο 7ετές ομόλογο

Γεωπολιτικά παίγνια και φυσικό αέριο

v