Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει

Η νεότερη ελληνική ιστορία βρίθει από παραδείγματα όπου το πολιτικό κόστος οδήγησε τους εκάστοτε κυβερνώντες σε σωρεία λαθών, με τραγικά αποτελέσματα στα εθνικά και οικονομικά θέματα. Το άσχημο είναι ότι το πολιτικό κόστος παραμένει το βασικό κριτήριο των κομμάτων.

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα κ. Σκυλακάκη

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα κ. Σκυλακάκη

Η μεταφορά του κόστους κάλυψης του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από μια κατηγορία καταναλωτών οι οποίοι πλήρωσαν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ λόγω κρατικού λάθους σε άλλους δεν συνιστά ούτε φιλολαϊκή, ούτε ορθολογική οικονομική πολιτική.

Οι επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις είναι δίκοπο μαχαίρι

Οι επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις είναι δίκοπο μαχαίρι

Η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ΕΕ. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να την καταστήσει μια από τις πιο γαλαντόμες χώρες σε επιδόματα και επιχορηγήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ως συνήθως, τα χούγια δύσκολα κόβονται.  

H Ελλάδα δύσκολα αλλάζει

H Ελλάδα δύσκολα αλλάζει

Οι κάτοικοι της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι τόσο εύποροι όσο οι του Μονακό ή της Σιγκαπούρης, με τον πακτωλό των κοινοτικών κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει από το 1981 και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά δεν είναι. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

H απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει (κάπως) το σκηνικό στις αγορές

H απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει (κάπως) το σκηνικό στις αγορές

Δεν είναι σύνηθες να βλέπεις υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ να σηκώνει το χέρι του με το αίμα να τρέχει από το κεφάλι, όπως ο Τραμπ. Αυτή η σκηνή μπορεί να σημαδέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και οι αγορές δεν μπορούν να το παραβλέψουν.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά 

Στο βιβλίο του 2009 με τίτλο «Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», η C. Reinhart και ο K. Rogoff έδειξαν μέσα από εκατοντάδες κρίσεις χρέους ότι οι υπερχρεωμένες οικονομίες μπορούν να πορεύονται σχετικά σταθερά επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να συντρέχει μια προϋπόθεση. 

Οι εταιρείες ζόμπι αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να πεθάνουν

Όσοι πίστευαν ότι η κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από το 2022 και μετά θα οδηγούσε στο θάνατο των εταιρειών-ζόμπι που εξέθρεψε η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τις κεντρικές τράπεζες  θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

AI: Έχει δημιουργήσει χρηματιστηριακή φούσκα;

Η επιτυχία του ChatGPT από τον Νοέμβριο του 2022 έδειξε ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν chips για τέτοια προγράμματα μπορούν να επωφεληθούν και οι μετοχές τους έσπευσαν να προεξοφλήσουν το καλό σενάριο. Μήπως όμως το παράκαναν;  

Δημογραφική κρίση + μετανάστευση = πολιτική αβεβαιότητα

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και οι γεννήσεις μειώνονται ενώ καταγράφεται έλλειψη εργατικών χεριών σε αρκετούς τομείς, χωρίς τις μεταναστευτικές ροές. Όμως, οι τελευταίες αποδεικνύονται δίκοπο μαχαίρι πολιτικά στη Γαλλία και αλλού.

Η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την κακή βεβαιότητα

Οι αγορές μπορεί να ανακουφίσθηκαν που η λαϊκιστική δεξιά τα πήγε χθες χειρότερα του αναμενομένου αλλά η νίκη του Λαϊκού Μετώπου και το σοβαρό ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό γεγονός για τη Γαλλία, την ΕΕ και το ευρώ.

Τα παράδοξα της πολιτικής και στο βάθος πετρέλαιο

Το τέλος χαρτοσήμου δεν κάνει καλό στην οικονομία

Το Χρηματιστήριο πληρώνει την κυβερνητική πολιτική

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι παρατάσεις, εξαιρέσεις και ρυθμίσεις

Τα ψέματα τελειώνουν στην ευρωζώνη

Η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και η μείωση του ΦΠΑ

Η διαφθορά υπονομεύει την ανάπτυξη

Θέλουμε αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς; Στοχευμένες επενδύσεις

H Ελλάδα είναι ακριβή για τους Έλληνες αλλά από τις φθηνότερες χώρες στην ΕΕ

Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ή Ταμείο ευσεβών πόθων;

v