ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ

«Κοινωνία της προσφοράς»

«Κοινωνία της προσφοράς»

Η κοινωνική αλληλεγγύη επιβάλλεται ή προσφέρεται; Η προσφορά μπορεί να αγνοηθεί, εάν κριθεί ότι συνοδεύεται από ιδιοτελή κίνητρα; Όσα συμβαίνουν γύρω μας προσφέρουν πάντα τροφή για σκέψη.

Το ραγισμένο γυαλί

Το ραγισμένο γυαλί

Με την Κίνα να έχει επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη έναντι σειράς ευρωπαϊκών κρατών από ό,τι η ίδια η ΕΕ, δεν είναι απορίας άξια η πρόσφατη αναζωπύρωση του ευρωσκεπτικισμού. Ακόμη και από Ευρωπαίους... ηγέτες.

Ενας νέος άγνωστος κόσμος

Ενας νέος άγνωστος κόσμος

Μία κρίση δίχως προηγούμενο σε καιρό ειρήνης, η οποία οδηγεί τη χώρα μας, την Ευρώπη και συνολικά τον κόσμο, σε νέους δρόμους. Στη λήξη της, δε, κατά πάσα βεβαιότητα, τίποτε δεν θα είναι όπως… πριν.

Ο κορωνοϊός, τα ευρωομόλογα και το ξεροκέφαλο Βερολίνο

Ο κορωνοϊός, τα ευρωομόλογα και το ξεροκέφαλο Βερολίνο

Από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ που διεξάγεται σήμερα κρίνεται όχι μόνον η δυνατότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την υγειονομική και οικονομική λαίλαπα με την οποία είναι αντιμέτωπη αλλά και το κοινό της μέλλον. Το «γιατί» ακολουθεί…

Ανοίξτε τη βεντάλια της στήριξης

Ανοίξτε τη βεντάλια της στήριξης

Δεν είναι καιρός ούτε για «οικονομίες» ούτε για «εφεδρείες», σε ό,τι αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων. Εάν δεν στηριχθούν τώρα, αύριο ίσως είναι πολύ αργά, για όλους.

Τα ευρωομόλογα και η τελευταία ευκαιρία

Είναι πράγματι έτοιμη η ΕΕ να κάνει «ό,τι απαιτείται» ώστε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της λαίλαπας που μας πλήττει; Μία ιδέα ως προς αυτό θα αποκτήσουμε άμεσα.

Η χρυσή τομή

Οριζόντια μέτρα στήριξης ή επιλεκτικά; Όποια κι αν είναι τελικά η απόφαση, δεν πρέπει να αφορά κάποιου είδους πλειοδοσία ή πολιτικό ανταγωνισμό. Οφείλουμε να μη χάσουμε το μέτρο. 

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Από την παρούσα υγειονομική, οικονομική και εντέλει κοινωνική κρίση, μπορούμε να εξέλθουμε μόνον υπό προϋποθέσεις. Κατά πόσον μπορούμε όντως να τις εκπληρώσουμε, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος…

Μην αφήσετε την κρίση να γίνει δράμα

Γιατί να πάρουμε μόνον τη μισή δόση του αναγκαίου «φαρμάκου», όταν είναι σαφές ότι απαιτείται ολόκληρη; Ούτως ή άλλως, το όλο εγχείρημα φέρει ήδη τις απαραίτητες ευρωπαϊκές… «ευλογίες».

Το τέλος του παλιού μας κόσμου       

Το πώς θα θυμόμαστε στο μέλλον τις ημέρες που διανύουμε σήμερα αφορά όχι μόνο στη ζημία που αυτές θα μας προξενήσουν. Αφορά και στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουμε την «επόμενη ημέρα». Είναι κατανοητό αυτό από όλους;

Ζητείται λύση στις υποχρεώσεις μεταξύ ιδιωτών

Επιτέλους λογική!

Σύνεση και αποφασιστικότητα

Τα μολύβια κάτω

Προσωπική ευθύνη

Η ώρα των έργων

Οι μαυραγορίτες του κορωνοϊού

Αποκλιμάκωση τώρα

Ξυπόλητοι στ' αγκάθια

Λίγα λόγια και πολλή δουλειά

v