Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό με... μαγικά στις δημοπρασίες

Αντίρροπες δυνάμεις και υψηλές συναλλαγές (166,2 εκατ. ευρώ) σε συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμου. Μεικτή εικόνα στις τράπεζες. Ποια blue chips «έτρεξαν».

Δημοσιεύθηκε: 8 Ιουνίου 2023 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 8 Ιουνίου 2023 - 19:55

Load more

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, η σημερινή για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους αγοραστές να απορροφούν την ελεγχόμενη προσφορά από τους “profit takers”, ιδιαίτερα σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει κατά το τελευταίο διάστημα και με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά εννέα ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/6/2014 (1270,38 μονάδες).

Αυτό το τελευταίο για να συμβεί, χρειάστηκαν τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και μαζί με αυτούς και 10 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές δεν είχαν την “φούρια” των αμέσως προηγούμενων ημερών, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως “η Εγχώρια Αγορά θα χρειαστεί το … κάτι παραπάνω, για να υπερκεράσει την αντίσταση των 1268 μονάδων”, κάτι που το έδειξε και σήμερα το ταμπλώ, ενώ τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, ίσως επιβάλλουν και μερική αναδιάταξη δυνάμεων και χαρτοφυλακίων.

Όμως μία πιο προσεκτική ματιά στις χρηματιστηριακές επιδόσεις των Εισηγμένων από την αρχή του χρόνου, εύκολα θα διαπιστώσει πως η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να κινείται από ένα “κλειστό club μετοχών”, με την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να υποαποδίδουν του Γενικού Δείκτη, ή και να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης, που έκλεισε σε νέα υψηλά 107 μηνών, κατέγραφε κέρδη 34,5%. Όμως από το σύνολο των Εισηγμένων, σε όλες τις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, μόνο 36 τίτλοι κατέγραφαν κέρδη μεγαλύτερα του ΓΔ, 84 τίτλοι ήταν κερδοφόροι από την αρχή του χρόνου, αλλά με επιδόσεις σαφώς υποδεέστερες του Γενικού Δείκτη, ενώ 32 μετοχές συνέχιζαν να σημειώνουν αρνητική μεταβολή, σε σχέση με το κλείσιμο της 30/12/2022, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την σαφώς χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, ίσως αξίζει αναφοράς ότι έλειψαν οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση νέων “επενδυτικών ιδεών” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κυρίως από εγχώριους κωδικούς λιανικής.

Χωρίς αμφιβολία τόσο χθες, όσο και σήμερα η Αγορά έδειξε ότι χρειάζεται “ανάσες” και έτσι η συσσώρευση – πλάγια κίνηση δείχνει σαν το επικρατέστερο σενάριο, μέχρι να προκύψει η επόμενη είδηση - καταλύτης.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.

Μικτή η εικόνα όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,57% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,81% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,713% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1253,01 (+0,19%) και 1245,02 μονάδων (-0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1250,73 (+0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1258,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 165,3 εκατ., από τα οποία τα 57,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΠΣΙΛ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΠΣΙΛ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 165,3 εκατ., τα 126 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι λόγω των προοπτικών των επιτοκίων, ενώ και οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες σε Ευρώπη και Κίνα επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία”, σημειώνει η Eurobank Equities.

“Λόγω της επιφυλακτικής επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό και το πρόσφατο εγχώριο ράλι, θα περιμέναμε μία συσσώρευση”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, μπορεί να βάλουν τους επενδυτές στον πειρασμό να κλειδώσουν μέρος των κερδών τους”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Η τοπική κορυφή των 1240 - 1236 μονάδων αποτελεί την πλησιέστερη στήριξη και είναι πιθανή η δοκιμασία της, ενδεχομένως και στο εγγύς μέλλον. Πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση παραμένει στις 1268 μονάδες”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τις μεγαλύτερες απώλειες για περισσότερο από ένα μήνα κατέγραψε χθες ο τεχνολογικός δείκτης στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό γιατί η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά αύξησε χθες τα επιτόκια και αποτελεί την 2η Κεντρική Τράπεζα που προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια τις τελευταίες μέρες μετά την Αυστραλία, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα ‘στοιχήματα’ υπέρ μιας αύξησης από την FED την επόμενη εβδομάδα. Στο εσωτερικό ικανοποιητική αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ Α΄ τριμήνου καταγράφηκε χθες, υποστηρίζοντας τις περισσότερες εκτιμήσεις που μιλούν για ετήσια αύξηση μεγαλύτερη του 2% για το 2023. Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε το ανώτερο εκτιμώμενο εύρος τιμών των 1250 μονάδων στην παρούσα φάση, αν και υπενθυμίζουμε ότι αυτό το επίπεδο υπολογίζεται μετά τις αποκοπές μερισμάτων/επιστροφών Δεικτοβαρών Εισηγμένων του Ιουνίου”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Η αλήθεια είναι ότι τέτοια Αγορά έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Πριν λίγες μέρες θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με το 2013 – 2014, παρόλα αυτά η ποιότητα της κίνησης είναι ακόμα καλύτερη, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Μπροστά μας έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση, με την Αγορά απλά να ζητάει αυτοδυναμία για επιβεβαίωση, μιας και το ένα και μεγάλο γεγονός είναι η επενδυτική βαθμίδα.

Οι Οίκοι έχουν δικαίωμα εκτός από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες αξιολόγησης, να προχωρήσουν σε έκτακτες.

Η ουσιαστική πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου, όπου η DBRS θα έχει όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει σε επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση δεν βιαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Ένα δυνατό νέο συνήθως ισοδυναμεί με διόρθωση, έστω και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η Αγορά όσο προεξοφλεί αργά και βασανιστικά τα νέα, τόσο πιο υγιής είναι μία άνοδος.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο του 2008 - 2016 οι ανοδικές κινήσεις ήταν πολύ γρήγορες, με τις πτώσεις να είναι πολλαπλάσιες σε χρόνο.

Στην παρούσα περίοδο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι δύο περιπτώσεις είναι κλασσικά χαρακτηριστικά μίας “Bear” και μίας “Bull” Αγοράς.

Στην παρούσα περίοδο, μπορεί ο Δείκτης να διορθώνει δύσκολα, αυτό δεν σημαίνει όμως πως κάποιες μετοχές με ενδιαφέρον δεν δίνουν διόρθωση.

Οι αγοραστές έχουν δώσει σημαντικές ρευστότητες σε επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την διάχυση τόσο στον Ftsem, όσο και στην μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ο ΓΔ είναι πρωταθλητής σε Παγκόσμιο επίπεδο, με τα μάτια αρκετών Θεσμικών να πέφτουν πάνω του μέρα με την μέρα. Να σκεφτείτε ότι μετά την επενδυτική βαθμίδα, θα βρεθούν αναγκαστικά νέα funds που θα ξεκινήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα.

Τεχνικά και βραχυπρόθεσμα η ζώνη του 1260 - 1270 είναι ένας πρώτος σημαντικός στόχος που μπορεί να δώσει διόρθωση σε τιμές, ή και σε χρόνο στον ΓΔ

Θυμίζουμε ότι ο πρώτος μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι στις παρυφές του 1400. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη του 1150 - 1120 έχει γίνει σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης, ενώ όσο ο ΓΔ κλείνει πάνω από τις 1216 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική.

Αφήστε τις προβλέψεις στην άκρη και κοιτάξτε να ακολουθήσετε με στρατηγική, κανόνες και λογική την Αγορά. Άλλωστε ‘trend is our friend’ και πάνε πολλά χρόνια που έχει να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η πολυετής εσωστρέφεια που έπληττε το Χ.Α. έχει αρχίσει να ανατρέπεται, γυρνώντας μας αρκετά χρόνια πίσω, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι τιμές - ρεκόρ Γενικού και κλαδικών δεικτών και επιμέρους τίτλων, λαμβάνουν επιπλέον επιβεβαίωση από το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο, το οποίο αρχίζει να σκιαγραφεί μια Εθνική Οικονομία υψηλής αξιοπιστίας και δυνατοτήτων.

Εκτιμούμε ότι η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στη θεμελιώδη εικόνα του Χ.Α.

Προσοχή όμως: Η Αγορά καλείται να συνεχίσει να πείθεται για τις μέσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές των Εισηγμένων, καθώς καραδοκεί το σενάριο "buy the rumor, sell the fact" (αγόρασε τη φήμη, πούλησε στην επιβεβαίωση της).

Με άλλα λόγια, το Χ.Α. θα χρειαστεί οποιαδήποτε στήριξη προκειμένου αφενός να διαφυλάξει τα πολυετή υψηλά του και αφετέρου να "χτίσει" σε αυτά.

Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από μεθοδική αξιοποίηση - χτίσιμο θέσεων σε κάθε φυσιολογική μικροβύθιση του ΓΔ, στα πλαίσια "buy the dip", συμπεριφορά σύμφωνη με ένα γνήσιο δομικό “bull market”.

Ιδανικά θα θέλαμε να δούμε διάχυση του ράλι σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του ταμπλώ, αλλά αναγνωρίζουμε τα σωστά βήματα της Λεωφόρου Αθηνών προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, χαιρετίζουμε τη "σχολή κριτικής σκέψης" και υπενθυμίζουμε ότι αν όλοι ήταν “bullish”, τότε δεν θα υπήρχε κανείς άλλος να αγοράσει.

Αν δηλαδή διαπιστώναμε ακραία επίπεδα επενδυτικής και κερδοσκοπικής ευφορίας, τότε θα ανησυχούσαμε για την αντίστροφη της τάσης.

Διαγραμματικά, οι 1200 του Γενικού Δείκτη αποτελούν το ενδεικτικό "κλειδί" που δεν πρέπει να χαθεί.

Κοιτώντας "εκτός των τειχών", οι επικείμενες συνεδριάσεις - αποφάσεις των ΕΚΤ και FED αποτελούν γνωστά ρίσκα στο ημερολόγιο των Διεθνών επενδυτών.

Σε αυτά τα πλαίσια, κοιτάζουμε μακρύτερα το μέλλον του πληθωρισμού και εικάζουμε ότι αυτός "δεν θα πέσει αμαχητί".

Σημασία θα έχει η αγοραία αποτίμηση του διεθνώς βαρυσήμαντου Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος επηρεάζεται τόσο από την αρνητική σχέση επιτοκίων – ομολόγων, όσο και από την πορεία του spread δανείων - καταθέσεων.

Τα αποτελέσματα της επιδείνωσης του επιτοκιακού περιθωρίου των Τραπεζών έγιναν εσχάτως αντιληπτά στα Χρηματοπιστωτικά Συστήματα ΗΠΑ και Ελβετίας, με τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές να καταστέλλουν τη "φωτιά" εν τη γενέσει της.

Φοβούμεθα ότι ‘και άλλα παπούτσια θα πέσουν από το ράφι’ και συστήνουμε τη συνετή χρήση μόχλευσης και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (4,3), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,7), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank +0,26%, Εθνική -0,36%, Eurobank -1,61%, Πειραιώς +1,37%).

Μεταξύ 1022,36 (+0,22%) και 1003,05 μονάδων (-1,67%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1011,39 (-0,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1017,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1036, 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΕΕΕ (-0,50%), ΚΟΥΕΣ (-0,16%) και ΟΤΕ (-1%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ.

Αν και αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,37 ευρώ (+2,91%), γύρισε και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της Quest (-0,16%). Η μετοχή διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 16 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 6,46 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,00 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 4,82 (ημερήσιο “stop long”) και 4,76 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Επαφή με τα υψηλά 279 μηνών κρατάει η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,71%), αν και υποχώρησε από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 14,34 ευρώ (+1,41%), καθώς επέστρεψαν οι φήμες που θέλουν να είναι επί θύραις οι μετοχικές εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (+2,68%). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 15,94 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στα 13,22 ευρώ.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,15%), ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Jumbo (+1,18%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+218,21%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+111,39%), ΓΚΜΕΖΖ (+107,06%), ΠΕΙΡ (+105,15%), CENER (+98,68%), ΚΛΜ (+92,19%), ΑΡΑΙΓ (+87,15%) και ΜΟΤΟ (+75,12%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Premia (-0,93%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Πέρασε μέσω του Χ.Α. το “πακέτο” του 7,5% της Epsilon Net (+0,25%) στην Εθνική Τράπεζα και με τον τρόπο αυτόν, υλοποιείται στην πράξη το πρώτο βήμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου και της Τράπεζας. Τo “πακέτο” άλλαξε χέρια σε τιμή 7,49 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 30,447 εκατ. ευρώ.

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 1,055 ευρώ (κλείσιμο 30/5) η Ιντερτέκ (+2,24%).

Σε νέα υψηλά 178 μηνών η Αλουμύλ (+2,70%), σε υψηλά 187 μηνών η Έλαστρον (+3,40%), σε νέα υψηλά 246 μηνών η Ιντεάλ (+3,11%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Cenergy (+0,84%).

Αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά την έκθεση της Eurobank Eq. για Πλ. Θράκης (+7,96%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+2,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,35%) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,39%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Ιατρικό (+4,13%).

Σε υψηλά 4μηνου η Κορδέλλου (+2,27%).

Ο μεγαλύτερος όγκος του τελευταίου τετραμήνου για Τεχν. Ολυμπιακή (+5,33%) και Centric (+5,17%, αλλά και υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 0,315 ευρώ, +8,62%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 5μηνου για Foodlink (+10%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΣ (+7,39%), ΑΑΑΚ (+5,82%), ΚΥΡΙΟ (+2,94%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+0,79%), ΜΙΝ (+2%), ΟΠΤΡΟΝ (+6,49%), ΜΑΘΙΟ (+5,06%), ΜΟΥΖΚ (+4,32%), ΔΟΜΙΚ (+0,50%) και ΒΙΟΣΚ (+1,90%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1021 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1261, 1268 και 1300 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2477 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3080, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Απώλειες για το Πετρέλαιο, υψηλότερα το Ευρώ.

Πάνω από τα $1980 ο Χρυσός, προς τα $24,30 κινείται το Ασήμι.

Τα αποθέματα Χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν στα 67,27 εκατ. ουγκιές στα τέλη Μαΐου, από 66,76 εκατ. ουγκιές στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Ξένου Συναλλάγματος στο Πεκίνο.

Προς τα $26650 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1855 το Ethereum.

“Η Commonwealth Bank of Australia, η μεγαλύτερη Τράπεζα της Χώρας, ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει ορισμένες πληρωμές σε Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων, ως μέρος μιας σειράς νέων μέτρων για την καταπολέμηση της απάτης, που θα περιορίσουν τις πληρωμές Κρυπτονομισμάτων των πελατών”, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 κατά 2,7% ετησίως, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 1,6%, αλλά και της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για 1,9%.

Οι μεγαλύτερες Κρατικές Τράπεζες της Κίνας μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς το Πεκίνο αναζητά τρόπους για να τονώσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, “οι Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank και Bank of China προσφέρουν τώρα 2,45% και 2,50% αντίστοιχα, σε προθεσμιακές καταθέσεις τριών και πέντε ετών, μειωμένες κατά 15 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τους. Παρόμοιες περικοπές σημειώθηκαν και στις Postal Savings Bank of China, Agricultural Bank of China και Bank of Communications”.

Μικρή υποχώρηση 0,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο του 2023 από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat. “Το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ είχε συρρικνωθεί 0,1% και το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση, καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης”, αναφέρουν οι αναλυτές.

“Δεδομένου του ευρύτερου κλίματος στον Τραπεζικό τομέα είναι πιθανό να συγχωνευτούν κάποιες μικρότερες Τράπεζες. Αναμένεται να υπάρξουν ‘ζητήματα’ στον τομέα του Εμπορικού Real Estate λόγω της αύξησης της τηλεργασίας”, τόνισε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξή της στο Squawk Box του CNBC.

Σε υψηλό 20 μηνών σκαρφάλωσαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν στις 261000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 235000 αιτήσεις.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο στα 1,75, από 1,5 ευρώ δίνει η Citi για τη μετοχή της Alpha Bank. Παράλληλα ο Οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση σε “neutral” από “buy”, μετά και το ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την πρόσφατη αναβάθμιση της τιμής - στόχου της Τράπεζας στα €1,95.

Η Axia Ventures διατηρεί την σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο στα €2.

Υψηλά περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της Πλαστικά Θράκης διαβλέπει η Eurobank Equities. Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, με βάση τα μοντέλα της, η Εισηγμένη “αξίζει” μεταξύ 320 και 440 εκατ. ευρώ, με την εσωτερική αξία της μετοχής να διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ. Η ΑΧΕ αναμένει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει EΒITDA ύψους 46,7 εκατ. ευρώ φέτος, με τα έσοδα να υποχωρούν 1% στα 389 εκατ. ευρώ. Σημειώνει ότι από το 2024 και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση, με την Εταιρεία να εκτιμάται ότι θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 50 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Η Eurobank προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 13%. έως το 2028.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και με το αρνητικό οι ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Jumbo, Autohellas, TITC, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό η Quest.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 85 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (104.346 συμβόλαια).

Στα 5.800 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.823 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.895 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.905 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 239 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 234 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 745, 539 για τον Ιούνιο και 206 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.050), κινήθηκε μεταξύ 3.020,25 και 3.059,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 206, 206 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.015), κινήθηκε μεταξύ 1.008 και 1.026 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 134, 110 για τον Ιούνιο, 24 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.828,25), κινήθηκαν μεταξύ 4.827 και 4.831 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.300 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (65.932), Eurobank (8.403), Πειραιώς (9.222), Εθνική (5.330), ΔΕΗ (1.938), ΑΔΜΗΕ (307), Motor Oil (126), ΕΧΑΕ (1.140), Μυτιληναίο (403), ΟΤΕ (1.116), ΓΕΚ (713), Lamda Development (874), Αεροπορία Αιγαίου (1.888), Άβακα (510), Ελλάκτωρα (185), Ιντρακάτ (2.848), ΟΠΑΠ (426), Τέρνα Ενεργειακή (659), Cenergy (334), ΕΛΧΑ (279), Viohalco (249), Ιντρακόμ (1.183).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 207.383, Πειραιώς 73.527, ΔΕΗ 22.025, Eurobank 51.526, ΑΔΜΗΕ 11.909, Εθνική 22.197, ΟΤΕ 11.431, Τέρνα Ενεργειακή 11.472.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.149.759 τεμ., (από 59.149.759 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.007.226 τεμ. (1.891.107), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.665.009), ΟΠΑΠ 1.824.967 τεμ. (1.723.429), Εθνική 10.343.173 τεμ. (10.343.204), ΟΤΕ 1.211.861 τεμ. (1.131.208), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 907.797 τεμ. (1.121.767).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων